Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

EUROPSKI DAN DARIVANJA ORGANA, 11.10.2014.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

EUROPSKI DAN DARIVANJA ORGANA, 11.10.2014.

Objavljeno: 10.10.2014.

Europski dan darivanja organa ove se godine obilježava 11.10.2014. Njime se želi upoznati javnost s važnošću donošenja odluke o darivanju organa, izraziti podrška i solidarnost prema onima koji čekaju na presađivanje organa te pokazati zahvalnost i poštovanje svim darivateljima i njihovim obiteljima koji su ovim plemenitim činom spasili druge živote.

Presađivanje organa i tkiva je uspješna metoda liječenja i spašavanja života. Najveći problem predstavlja nedostatak organa i tkiva prikladnih za darivanje.

Na europskoj razini porast broja darivatelja organa kroz deset godina iznosi svega 2%, dok broj bolesnika na listama čekanja raste za oko 20% godišnje. Trenutačno je na listama čekanja u Europi preko 50.000 osoba od kojih će trećina dobiti presadak, a trećina umrijeti čekajući organ.

Svaki dan u Europi umre 12 osoba zbog nedostatka organa za transplantaciju.

Svatko od nas mogući je darivatelj, no isto tako i mogući primatelj organa i tkiva. Daleko veći su izgledi da ćemo mi sami ili netko od članova naše obitelji zatrebati organ, nego da ćemo biti darivatelj i na taj način nekome pomoći da produži život. Za života može se darivati bubreg, dio jetre ili pluća, krv, krvotvorne matične stanice, koža, koštana srž, hrskavica... a poslije smrti daruju se jetra, bubreg, srce, gušterača, srčani zalisci, krvne žile, rožnica...

Prema zakonu u Hrvatskoj je svatko od nas darivatelj organa i tkiva u slučaju smrti, osim ako se naša obitelj tome ne suprotstavi. Da bi nakon vaše smrti mogli spasiti nečiji život, potrebna je suglasnost vaše obitelji. Zato je bitno da i oni znaju vaš stav.

Hrvatska udruga Transplant želi pridonijeti podizanju svijesti i senzibiliziranju šire javnosti na temu darivanja organa, tkiva i krvi, stoga pozivaju sve da podržite njihovu ovogodišnju akciju “SUGLASNIK ZA ŽIVOT”, darivanjem jednog suglasnika iz vašeg imena, iz imena vaše tvrtke, vaše web stranice, vašeg facebook profila, vašeg proizvoda... kako bi naglasili važnost darivanja organa i tkiva i način na koji ono poboljšava kvalitetu življenja i prije svega, spašava nečiji život.

 

 

Podržati akciju možete na sljedećem linku http://www.suglasnikzazivot.com/covers/new

 

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"