Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

DAN RUŽIČASTE VRPCE

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

DAN RUŽIČASTE VRPCE

Objavljeno: 02.10.2011.

imagePrve subote u mjesecu listopadu svake se godine obilježava “Dan ružičaste vrpce”

.
Ovogodišnjom se akcijom traži donošenje Nacionalnog programa za liječenje raka dojke.
Taj program podrazumijeva liječenje žena oboljelih od raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom. Deklaracija Europskog parlamenta iz ožujka 2010. obvezuje članice Europske unije da se ti centri osnuju do 2016. godine. Cilj je smanjiti smrtnost oboljelih žena za 20 posto.
Naime, sve više žena obolijeva od raka dojke. U Europskoj uniji od raka dojke svake 2 minute obolijeva jedna žena, a svakih 6 minuta jedna umire. U našoj zemlji obolijeva svaka jedanaesta žena, a više od trećine njih umire zbog otkrivanja bolesti tek u kasnijem stadiju. Smrtnost je moguće smanjiti ranim otkrivanjem te pravovaljanim liječenjem. Uz smanjenje smrtnosti izuzetno je važno povećanje kvalitete života oboljelih žena.

Dan ružičaste vrpce

je humanitarna akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju. Ovu manifestaciju u Hrvatskoj organizira Hrvatski forum protiv raka dojke “Europa Donna”, a održavala se u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima među kojima su i Križevci.
Toga dana upozorava se na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Rak dojke je maligno oboljenje koje se može javiti u žena svih dobi. Nakon kardiovaskularnih oboljenje nalazi se na 2. mjestu uzroka smrti. Učestalost javljanja raka dojke je od 9% do 11% (svaka 9. - svaka 11. žena).
Svake godine javlja se oko 2100 novih slučajeva oboljenja od raka dojke u Hrvatskoj, a smrtnost je oko 900 slučajeva godišnje. U Hrvatskoj svaka 11. žena oboli od raka dojke. Premda prevladava kod žena, ova se bolest može javiti i kod muškaraca, doduše vrlo rijetko, točnije u 1% svih karcinoma.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"