Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Svibanj
25

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

28.TRAVANJ - SVJETSKI DAN SIGURNOSTI I ZDRAVLJE NA RADU

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

28.TRAVANJ - SVJETSKI DAN SIGURNOSTI I ZDRAVLJE NA RADU

Objavljeno: 28.04.2012.

imageOrganizacije kao što su Međunarodna organizacija rada (ILO) i Ujedinjeni narodi (UN) aktivno promiču Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu 28. travnja svake godine.
Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (ILO – International Labour Organization) obilježava “Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu” s naglaskom podizanja razine svijesti o zaštiti i sigurnosti na radu, sprječavanju nastanka ozljeda, bolesti i invalidnosti radnika.
Svjetski sindikalni pokret 28. travanj također obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i ozljeda na radu.
Prema principima Seulske deklaracije o sigurnosti i zdravlju na radu, koju su 29. lipnja 2008. godine potpisali predstavnici 46 zemalja i organizacija iz cijelog svijeta, pravo na sigurno i zdravo radno okruženje treba biti prepoznato kao osnovno ljudsko pravo.
imageOve godine Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu fokusira se na promicanju sigurnosti i zdravlja (Osh) u zelenom gospodarstvu.
Međunarodna organizacija rada i Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuju kako svake godine na radu smrtno strada oko 2 milijuna radnika, uz 260 milijuna ozljeda na radu, te vrlo velikog broja slučajeva profesionalne bolesti.
Hrvatska godišnje bilježi od 22.000 do 25.000 ozljeda na radu. Na radnom mjestu u svijetu godišnje umire 2,2 milijuna ljudi. Odlukom Vlade RH od 19. travnja 2007. godine („Narodne novine“, broj 43/07.) osnovano je Nacionalno vijeće za zaštitu na radu kao savjetodavno tijelo Vlade RH. Na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, te uz potporu Gospodarsko-socijalnog vijeća, Hrvatski sabor donio je odluku o proglašenju - Nacionalni dan zaštite na radu (28. travanj).
imagePrimjena sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu je od ključne važnosti za smanjivanje nesreća, oboljenja i smrtnih slučajeva na radu. Sigurnost i zaštita na radu moraju biti temelj i početak svake radne aktivnosti. Na svojim radnim mjestima radnici su svakodnevno izloženi raznim opasnostima i rizicima. Poslodavci i radnici trebaju se zajednički pridržavati mjera sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, te svakodnevno raditi na njihovom unapređivanju.
Poboljšanje sigurnosti i zdravlja na radu pozitivno utječe na motivaciju radnika, produktivnost rada, te ekonomski i socijalni razvoj društva. Zaštita na radu posebice će dobiti na značaju sa skorim ulaskom Hrvatske u EU gdje se sigurnosti radnika posvećuje daleko veća pozornost nego kod nas.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"