Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

16. TJEDAN MOZGA (BRAIN AWARENESS WEEK) U HRVATSKOJ

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

16. TJEDAN MOZGA (BRAIN AWARENESS WEEK) U HRVATSKOJ

Objavljeno: 14.03.2017.

I ove godine sudjelujemo u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama i istraživanju mozga te neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 16. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. Zadnjih godina Tjedan mozga u EU koordinira i krovna udruga FENS (Federation of European Neuroscience Societies).
Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 13. do 19. ožujka 2017. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost. U obilježavanju Tjedna mozga pridružit de nam se Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove.
Svih ovih godina cilj nam je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljedu – Stoljedu uma. Ove godine posebno demo obraditi sljedede teme:

 

1. PRVE TRI GODINE ŽIVOTA: RAZVOJ MOZGA DJETETA
2. MOZAK I PROSTOR

 

Temeljni ciljevi i postavke isti su kao i prijašnjih godina:

 

1. Pitanje naravi ljudske prirode („new science of human nature“) i ponašanja, biološke osnove svijesti  kao  i  otkrivanje  uzroka  kognitivnih,  neuroloških  i  duševnih  bolesti, postavljaju nove prioritete  za znanost  u  21. stoljeću (proglašenom i Stoljećem uma).
Dana  Alliance  for  Brain Initiative pokrenula je svjetsku inicijativu s ciljem promocije znanja o mozgu. Ta inicijativa dobila je široke razmjere u Europi u organizaciji European  Dana  Alliance  for  Brain – EDAB kao i stručnih udruga među kojima je i krovna  EU  udruga Federation  of  European  Neuroscience  Societies.
Posebni značaj toj manifestaciji pridaje najveće društvo neuroznanstvenika u svijetu Society  for Neuroscience u SAD-u, koje u Tjednu mozga osigurava sudjelovanje istaknutih političara i osoba iz javnog života (npr. Congressional Neuroscience Caucus).

 

2. Ova inicijativa odavno je poprimila svjetske razmjere iz nekoliko razloga.

 

1) Na prvom mjestu je spoznaja da je nemoguće naći ijedno pitanje vezano uz funkcioniranje ljudskog društva koje ne bi zahtijevalo biološki utemeljeno znanje o psihologiji, ponašanju i svijesti čovjeka, odnosima i komunikaciji među ljudima u društvu, kao i evolucijski utemeljeno znanje o tome koje biološke osnove mozga nas čine ljudima.

 

2) Treba poći od činjenice da više od 35% sveukupnih troškova i opterećenja u zdravstvenom sustavu EU čine bolesti  mozga. Nastojimo  redovito  upozoravati  javnost  na  goleme troškove koje uzrokuju  bolesti  mozga. Utvrđeno je da je ukupni trošak od oko 800 milijardi  eura godišnje za bolesti mozga veći od troškova liječenja kardiovaskularnih i malignih bolesti zajedno,  te  da 179  milijuna stanovnika  Europe pati od nekog poremećaja funkcija živčanog sustava.

 

3. Nadalje, javnosti se želi približiti i potrebu približavanja temeljnih istraživanja kliničkoj primjeni i stvarnoj pomoći u postupku dijagnoze i liječenja duševnih i neuroloških bolesti i poremećaja.
Takvim pristupom danas se bavi translacijska neuroznanost.

 

4. Posebnu  ulogu  u  promociji  istraživanja  mozga  ima  Europsko  vijeće  za  istraživanje  mozga, (European   Brain   Council)   koje   objedinjuje   napore stručnih  udruga  i predstavnika   Europske komisije. U programu istraživanja EU Horizon  2014 - 2020 istraživanje mozga postaje jedan od trajnih  prioriteta.  To  je  rezultiralo  najvećim  projektom  u  povijesti  Europe  tzv.  „Flagship“  za istraživanje ljudskog mozga – The Human Brain Project – uložit će se 1,19 milijardi eura u sljedećih 10 godina. U znanstvenoj  javnosti  pojavili  su  se  i  kritike  projekta koji  se previše oslanja na ICT tehnologiju, a nedovoljno financira temeljna istraživanja mozga.

 

5. Uz sve navedene razloge i veće zanimanje društva za znanje o mozgu treba istaknuti i najveće izazove  znanosti: odnos mozga i uma, te pitanje genetske i evolucijske osnove specifično ljudskih funkcija, kao što su govor, svijest  o  samom  sebi i razumijevanje mišljenja drugih („teorija uma“). Rezultati znanstvenika sa Sveučilišta Yale govore da je 80% ukupnog ljudskog genoma povezano s ustrojstvom, funkcijom i razvitkom mozga. Oko 30% genoma je specifično za živčani sustav i međutim genima se krije moguća biološka šifra specifično ljudskih kognitivnih funkcija.

 

6. Istraživanje mozga čini 16% sveukupne znanstvene produkcije u svijetu, a u njemu sudjeluje 1,73 milijuna aktivnih istraživača koji su publicirali gotovo nevjerojatnih 1,79 milijuna znanstvenih radova  u 

 

5  godina (SCOPUS  baza). Postavlja se pitanje što je od  te  silne  znanstvene  produkcije zanimljivo za širu  javnost. Dodatan  izazov  su  predstavljanje  novih  područja  neuroznanosti  i istraživanja mozga: politička neuroznanost, neuroznanost donošenja odluka, neuromarketing itd.

 

Program događanja:

Zagreb (uključujući 3. Hrvatski neuroimunološki kongres i Tribinu "Mozak i prostor"), Osijeku, Vukovaru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu (i vrtiću Cekin), Zadru, Splitu (drugi dio programa), Rijeci, Pločama, Krapinsko-zagorskoj županiji, Karlovačkoj županiji, Tenji, Drenju i Križevcima.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"