Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
17

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

15. TJEDAN MOZGA (BRAIN AWARENESS WEEK) U HRVATSKOJ, 14. - 20.03.2016.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

15. TJEDAN MOZGA (BRAIN AWARENESS WEEK) U HRVATSKOJ, 14. - 20.03.2016.

Objavljeno: 14.03.2016.

I ove godine po 15. puta u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama mozga, kao i popularizaciju neuroznanosti,  obilježava se Tjedan mozga (Brain Awareness Week). Zadnjih godina Tjedan mozga u EU koordinira i krovna udruga FENS (Federation of European Neuroscience Societies) http://www.fens.org/

.

 

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 14. do 20. ožujka 2016. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U obilježavanju Tjedna mozga pridružit će se i Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove.
Svih ovih godina cilj je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma. Ove godine posebno će se obraditi sljedeće teme:

 

1. Dječji mozak (pročitajte više o temi)
2. Empatija, tolerancija i netolerancija (pročitajte više o temi)
3. Suradnja lijeve i desne hemisfere mozga (pročitajte više o temi)

 

Ova  inicijativa odavno je poprimila svjetske  razmjere  iz  nekoliko  razloga.  Na  prvom  mjestu  je spoznaja da je nemoguće naći ijedno pitanje vezano uz funkcioniranje ljudskog društva koje ne bi zahtijevalo  biološki  utemeljeno  znanje  o  psihologiji,  ponašanju  i  svijesti  čovjeka, odnosima  i komunikaciji među ljudima u društvu, kao i evolucijski utemeljeno znanje o tome što nas čini ljudima te kada i kako su nastala ta specifično ljudska obilježja.

 

Polazeći od činjenice da više od 35% sveukupnih troškova i opterećenja u zdravstvenom sustavu EU čine bolesti mozga (dokumentirano u članku „The economic cost of brain disorders in Europe“ European  Journal  of  Neurology 2012, 19:155-162).
Nastojimo  redovito  upozoravati  javnost  na goleme troškove koje uzrokuju  bolesti  mozga.  Komisija je utvrdila da je ukupni trošak od oko 800 milijardi eura godišnje za bolesti mozga veći od troškova liječenja kardiovaskularnih i malignih bolesti zajedno, te da 179 milijuna stanovnika Europe pati od nekog poremećaja funkcija živčanog sustava.

 

Istraživanje mozga čini 16% sveukupne znanstvene produkcije u svijetu, a u njemu sudjeluje 1,73 milijuna aktivnih istraživača koji su publicirali gotovo nevjerojatnih 1,79 milijuna znanstvenih radova  u  zadnjih  5  godina (SCOPUS  baza). Stoga se postavlja i pitanje što od te silne znanstvene produkcije predstavlja stvarno dostignuće i zanimljivo je za širu javnost.

 

Rasporedi događanja u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Zadru, Rijeci, Mariji Bistrici, Čakovcu, Omišu, Tenji, Zmijavcima, Runovićima i Virovitici.

 

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"