Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Ožujak
03

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Međunarodni dan rijetkih bolesti, 28.02.2021.
    28. veljače obilježava se Međunarodni dan rijetkih bolesti zbog potrebe senzibilizacije društva i upoznavanja s teškoćama s kojima se susreću oboljeli. Ove godine, zbog koronavirusa, kampanja će se provoditi online pod geslom #vidimte.   Rijetke bolesti skupina su različitih oboljenja kojima je osnovno zajedničko obilježje niska učestalost pojave. U Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6-8% cjelokupne populacije. U Hrvatskoj je zabilježeno 3.118 osoba s rijetkim bolestima koje ostvaruju neka prava na temelju invaliteta te pogađa oko 7 osoba na 10.000 stanovnika. Prema podacima znanstvene i stručne literature evidentirano je između pet i sedam tisuća vrsta rijetkih bolesti pri čemu je praćenje epidemiologije o ovoj skupini bolesti posebno otežano i zbog nepostojanja točnih šifri prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti. Za pojedine, češće dijagnoze postoje udruge pacijenata, ali mnoge dijagnoze nemaju svoje udruge radi veoma malog broja oboljelih.   Naime, unutar same grupe rijetkih bolesti, postoje i one koje su “vrlo rijetke” te pogađaju jednu osobu na 100.000 stanovnika ili čak i manje. Takvi pacijenti su posebno izolirani i ranjivi. No, obzirom da se većina oboljelih od rijetkih bolesti susreće sa sličnim problemima formiraju se udruge za sve rijetke bolesti koje okupljaju i udruge za pojedine dijagnoze i individualne članove.   Također, s radom je pročeo i regionalni projekt pod nazivom „Baza retkih bolesti“ - poveznica http://www.retkebolesti.com/sr   Baza se sastoji od dvije cjeline –  online kataloga rijetkih bolesti s pretraživačem i zatvorenog foruma za pacijente. U katalogu su trenutno pohranjeni podaci o preko 4.000 dijagnoza, koji su preuzeti s europskog portala za rijetke bolesti Orphanet i stručno prevođeni od strane liječnika. Osim pretraživača, na portalu je moguće registrirati se na zatvoreni forum namijenjen pacijentima i pokrenuti raspravu o različitim dijagnozama i temama od značaja za oboljele od rijetkih bolesti. Želja tima Baze retkih bolesti je da forum postane platforma za razmjenu iskustava među pacijentima u cijeloj regiji.   (Izvor: HSRB; HZZO)
26.02.2021.
APIS IT donacija - podržan rad Udruge
    Udruga osoba s invaliditetom Križevci primila je dana 09.02.2021. donaciju u iznosu od 5.000,00 kuna od strane Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) za provedbu projekta „Aktivno starenje III - pomoć starijim osobama u svakodnevnim životnim potrebama“. Ovom velikodušnom donacijom podržan je rad Udruge te je povećana usluga prijevoza za starije osobe sa 6 na 8 sati dnevno za razdoblje od tri mjeseca.   Svrha projekta je osigurati uslugu prijevoza za starije osobe (kojima te usluge nistu ili su teško dostupne) radi poboljšanja kvalitete njihova života i što dužeg ostanka u vlastitom domu. Time ćemo pridonijeti socijalnom uključivanju i prevenirati socijalnu isključenost osoba starije životne dobi kojima je teže obavljati radnje svakodnevnog života bez pomoći, te će im biti omogućeno zadovoljavanja njihove potrebe za odlazak na njima važna mjesta (npr. odlazak liječniku, na terapiju, na groblje, u posjet rodbini, rješavanje statusnih pitanja, specijalističkih pregleda, odlazak na sud, poreznu upravu ili policijsku postaju, u ljekarnu, nabavu živežnih namirnica, rješavanja administrativnih stvari u gradu) koju ne mogu zadovoljiti korištenjem javnog prijevoza i/ili im tu uslugu ne mogu osigurati članovi obitelji.   Ukoliko Vam je potrebna usluga prijevoza, možete nas kontaktirati na broj telefona 048/681-211.
10.02.2021.
Svjetski dan bolesnika, 11.02.2021.
    Svake godine 11. veljače u mnogim zemljama obilježava se kao Svjetski dan bolesnika. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.   Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika i težnja za stvaranjem bolje zdravstvene zaštite, koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na prava koja ima svatko od nas kada se nalazi u ulozi bolesnika. Također, namjera ovog dana je i da se prisjetimo i zahvalimo svima onima koji skrbe o bolesnicima, bilo da je riječ o zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima, te brojnim drugim osobama, kao i volonterima koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnika.   Cilj je uspostaviti povjerenje, međusobno poštivanje te u središte staviti dostojanstvo bolesnika, kao i kvalitetnu komunikaciju kako s bolesnicima, tako i s članovima njihove obitelji.   Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 2021. godina proglašena je Međunarodnom godinom svih djelatnika u području zdravstva i skrbi za pacijente.
10.02.2021.
Hedona slavi svoju osmu godišnjicu postojanja, 08.02.2021.
    Na današnji dan prije osam godina, 08. veljače 2013. osnovano je socijalno poduzeće, tvrtka Hedona d.o.o. - Križevačka čokolaterija.   Tvrtku je osnovala Udruga osoba s invaliditetom Križevci sa željom da se tu prvenstveno zapošljavaju osobe s invaliditetom. Trenutno u tvrtci radi 18 zaposlenika, od toga devet osoba s invaliditetom.   Misija: Hedona d.o.o. je odgovor na izazov teškog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Otvoreno zapošljavanje je osnova socijalne integracije, psihičkog i mentalnog zdravlja, dobrobiti i samoostvarenja svake osobe. Kvalitetan proizvod i autentičnost tvrtke, rezultat su ideje, koja je usvajanjem misije postala jedinstvena na našem tržištu.   Vizija: Naša vizija je ostvarenje naše misije dugoročno! Pozitivan poslovni trend, uz razvoj, rast i prepoznatljivost naših proizvoda sa društvenog, korporativnog i perceptivnog stajališta, uz kontinuirano zapošljavanje i educiranje zaposlenika. Hedonin poslovni model, usmjeren je prema kupcima, B2C i prema poslovnim korisnicima, B2B model.   Želimo Hedoni još puno uspjeha u daljnjem radu i slatkih užitaka u proizvodnji čokolada i pralina.     Web stranicu Hedone možete posjetiti na poveznici: https://hedona.hr/
08.02.2021.
Svjetski dan borbe protiv raka, 04.02.2021.
    Danas, 4. veljače, kao i svake godine, obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka (engl. World Cancer Day).   Rak je, uz kardiovaskularne bolesti, vodeći globalni javnozdravstveni problem te predstavlja znatan zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja diljem svijeta. Procjenjuje se da ekonomski gubitci povezani s rakom iznose oko 1,16 trilijuna američkih dolara. Prema procjenama iz globalne zdravstvene statistike o raku (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u 2020. u svijetu dosegao je 19,3 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna.   Smatra se da se gotovo 40% slučajeva raka može spriječiti i to učinkovitim prevencijskim strategijama (EK). Kada govorimo o smrtnosti od raka, ECL navodi kako se gotovo polovica smrti od raka u Europi može izbjeći i to pridržavanjem 12 jednostavnih preporuka Europskog kodeksa protiv raka.   Svjetski dan borbe protiv raka vrijedna je globalna inicijativa pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka (engl. Union for International Cancer Control). Obilježava se s ciljem podizanja svijesti, poboljšanjem razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.   Inicijativa je pokrenuta još 2000. godine i danas predstavlja prepoznat i vrijedan pokret u koji se mogu uključiti svi. Svake godine kampanja se sastoji od niza aktivnosti kojima se nastoji naglasiti kako svi imamo važnu ulogu u suočavanju s jednim od najznačajnijih izazova današnjice.   Naglasak je na ulozi svakog pojedinca – svatko od nas može nekako doprinijeti u borbi protiv raka. Stoga se od 2019. do 2021. godine Svjetski dan borbe protiv raka obilježava krilaticom „Jesam i hoću“. Svi možemo svojim djelovanjem doprinijeti zajedničkom cilju – smanjenju broja prerane smrti od raka i ostalih nezaraznih bolesti za jednu trećinu do 2030. godine.   Sada je naše vrijeme za djelovanje!   (Izvor: http://www.hzjz.hr)
03.02.2021.
Udruzi odobren program „Aktivno starenje III“
Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić potpisao je dana 05. siječnja 2021. godine ugovor o dodjeli financijskih sredstava za provedbu prve godine dvogodišnjeg programa usmjerenog unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu. Udruzi je tako odobren program pod nazivom „Aktivno starenje III“ u iznos od 119.000,00 kuna od strane  Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a prva godina traje od 01. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.   Program, kao jedan od glavnih problema definira nedovoljnu dostupnost socijalnih usluga za starije. Starije osobe su u najvećem riziku od socijalne isključenosti te je za njih potrebno kontinuirano planirati i razvijati socijalne usluge u lokalnoj zajednici, upravo kako bi se smanjio taj rizik i postigao jedan od ključnih rezultata programa. Kako bismo im unaprijedili kvalitetu života i omogućili zadovoljavanje njihovih potreba za odlazak na njima važna mjesta (npr. odlazak liječniku, u crkvu, u posjet rodbini, odlazak u policijsku postaju, u ljekarnu, nabavu živežnih namirnica, rješavanja administrativnih stvari u gradu) koje ne mogu zadovoljiti korištenjem javnog prijevoza i/ili tu uslugu im ne mogu osigurati članovi obitelji, ovim programom planiramo im omogućiti uslugu besplatnog prijevoza.   Zbog trenutne situacije vezane s koronavirusom te radi zaštite zdravlja korisnika programa, ali i djelatnika Udruge, usluga prijevoza je trenutno ograničena na područje Grada Križevaca te nabavu i dostavu živežnih namirnica i lijekova. U skladu s popuštanjem epidemioloških mjera te smanjenjem broja zaraženih, nadamo se skorašnjem povratku na pružanje usluge u punom kapacitetu. Također, zahvaljujemo na dosadašnjem razumijevanju.   Partneri u programu su Grad Križevci i Centar za socijalnu skrb Križevci.
27.01.2021.
Pravna klinika, 13. siječnja 2021.
  Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban. Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 13.1.2021. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć. Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći. Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 12.1.2021. godine svakim radnim danom od 8 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
05.01.2021.
Božićna i novogodišnja čestitka
  Na kraju protekle godine srdačno zahvaljujemo na povjerenju. Najbolje želje za Božić uz puno sreće, zdravlja i uspjeha u novoj 2021. godini!   - zaposlenici UIK-a  
22.12.2020.
Roman „Princeza Hedy“ dobio svoj članak na portalu Slatkopedija
  Portal Slatkopedija objavio je članak pod nazivom „Čarobna moć čokolade u dirljivom romanu o autističnom dječaku“ u kojem govori o princezi Hedy, mačku Ljubiju, socijalnom poduzeću Hedoni te autoru romana, Josipu Petrliću Pjeru. Podsjećamo, Udruga osoba s invaliditetom Križevci održala je primopredaju knjige „Princeza Hedy“ 03. kolovoza 2020. godine, a primopredaji su sudjelovali autor Josip Petrlić Pjer, predsjednik Udruge Petar Gatarić te izvršni direktor Udruge Bruno Butigan.   „Princeza Hedy“ je roman za djecu koji, unatoč naslovu koji najavljuje princezu Hedy kao glavnu junakinju, radnju ovog romana promatra kroz očište mačka. Mačak Ljubi zdvojna je skitnica sve dok ne biva udomljen na vrlo neobičnom mjestu u Choco baru. Njegova spisateljica je konobarica Hedy. To je književni projekt koji promovira Križevce i Udrugu osoba s invaliditetom Križevci, a dio je projekta Križevačke književne trilogije koja se sastoji od slikovnice „Štatutko i Marcel Kiepach“, priče za djecu „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“ te romana „Princeza Hedy“. Svrha trilogije je da književnost ne bude svrha sama sebi već da se aktivno i poticajno asimilira u društvo.   Portal Slatkopedija zamišljen je kao omiljeno mjesto okupljanja svih sladokusaca. Bilo da volite pripremati slastice, bilo da ih volite jesti ili pak samo čitati o njima, na Slatkopediji ćete naći sve što vas zanima. To je portal koji će na sveobuhvatan i temeljiti način pratiti najslađi dio naših života i tako, nadajući se, brzo postati neizostavni dio naše svakodnevice, baš kao i slastice o kojima pišu. Članak o čarobnoj moći čokolade autorice Kate Bošković možete pročitati na sljedećoj poveznici:   https://www.slatkopedija.hr/carobna-moc-cokolade-u-dirljivom-romanu-o-autisticnom-djecaku/   (Izvor: slatkopedija.hr)
14.12.2020.
Pravna klinika, 16.12.2020.
  Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban. Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 16.12.2020. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć.   Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći. Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 15.12.2020. godine svakim radnim danom od 8 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
11.12.2020.
Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2020.
  Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca. Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je „Izgradnja boljeg: prema svijetu nakon COVID-a 19 koji uključuje osobe s invaliditetom, pristupačan je i održiv“. Zadnjih mjeseci se suočavamo s „novim normalnim“ stanjem svakodnevnice vezanim za pandemiju zbog koje nam se puno toga promijenilo. Svih ovih godina dok smo obilježavali 3.prosinca - Međunarodni dan osoba s invaliditetom, izlazili smo iz svojih domova na ulice,  na trgove, u parkove, u institucije i na druga javna mjesta kako bismo bili vidljivi. Željeli smo ukazati da imamo niz potreba uzrokovanih invaliditetom, ali da nas to ne sprječava za sudjelovanjem u zajednici i dijeljenjem svih sadržaja koje koriste i svi ostali građani.   Ova godina je po svemu specifična. Između ostaloga kretanje, koje nam je i prije predstavljalo izazov samo po sebi, postalo je sigurnije ako se „ne krećemo“. Sintagma „ostani doma“ postala je jedina sigurna opcija za očuvanje zdravlja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Ove godine ne izlazimo među naše sugrađane kako bismo ih senzibilizirali i osvijestili za izazove s kojima se suočavamo, nego izlazimo elektronički pred Vas, ljude koji svatko na svoj način kreira politiku invaliditeta kao i politiku naše zemlje.   Svim osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju čestitamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom!  
03.12.2020.
KAMPANJA 16 DANA AKTIVIZMA PROTIV RODNO UVJETOVANOG NASILJA
  SOIH – Mreža žena s invaliditetom i ove godine provodi Kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“ koja traje od dana 25. studenoga - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, preko 3. prosinca - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 5. prosinca – Međunarodnog dana volontera do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava. Slogan ovogodišnje Kampanje je „Ponosne, jake i vidljive!“, a cilj Kampanje je potaknuti Republiku Hrvatsku na ratifikaciju Konvencije o nasilju i uznemiravanju (2019) ILO C190. Naime, Međunarodna organizacija rada (ILO) je dana 21. lipnja 2019. godine značajnom većinom usvojila Konvenciju protiv nasilja i uznemiravanja iz 2019. (br. 190) i pripadajuću Preporuku (br. 206).  Konvencija ima za cilj regulirati i zabraniti nasilje i uznemiravanje u svijetu rada, uključujući i rodno uvjetovano nasilje, a koje se događa tijekom rada, povezano je sa radom ili proizlazi iz njega, osigurati odgovarajuće mjere za prevenciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te mjere nadzora i sankcija.   Savez samostalnih sindikata Hrvatske obratio se 2019. godine Ministarstvu rada za žurnu ratifikaciju, a 10. siječnja 2020. Ministarstvo im je odgovorilo da će za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU jedna od točaka dnevnog reda predviđenih za usvajanje na Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) biti i odluka Vijeća o Konvenciji br. 190.   Dana 22. siječnja 2020. prema predviđenoj proceduri Vijeće EU je uputilo Prijedlog za davanje ovlaštenja državama članicama za ratifikaciju, koji je Europska komisija odobrila. Na EPSCO- u se trebao rješavati dokument vezan za Konvenciju i ovlaštenja (jer su neke države uložile rezerve), a sjednica EPSCO- a zbog COVID –a  19. ožujka je otkazana prebačeno je na sljedeće zasjedanje kojem predsjedava Njemačka.  Podsjećamo kako je simbol Kampanje bijela vrpca čije nošenje simbolizira podršku razvoju svijesti šire društvene zajednice da za nasilje nad ženama, a posebice nad ženama s invaliditetom nema opravdanja.
27.11.2020.
EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

EU PROJEKT “AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA”

EU PROJEKT "AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

 

 

EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II"

Europska Unija           
"Zajedno do fondova EU"

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

„Udruga osoba s invaliditetom Križevci je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge"

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Čokolaterija „Hedona”

Klikom na sliku pogledajte web stranicu našeg socijalnog poduzeća Hedona d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"