Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Lipanj
26

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

Predsjednik SOIH-a o vodiču kroz Križevce

Predsjednik SOIH-a o vodiču kroz Križevce

Kako živimo i kakva nam je stvarna kvaliteta življenja uvjetovano je time gdje živimo. No, magdjegod to bilo ljudi traže iste osnovne stvari: posao, zdravu ekonomiju, primjereno stanovanje, dobre javne usluge te atraktivan i siguran okoliš.

Radom na Vodiču kroz Križevce i snimanjem parametara pristupačnosti utvrđeno je da Križevci sve više i više dobivaju željene oblikovne sadržaje koji krase “gradove po mjeri čovjeka” i poštivaju različitost civilizacijske tekovine koja predstavlja bogatstvo. Kako bi se taj proces ubrzao Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske razvila je program “Pristupačna Hrvatska” kojim je senzibilizirala javnost za pitanja pristupačnosti.

Novim je programskim aktivnostima “Zajedno za pristupačnu Hrvatsku” mobilizirala zajedničku koaliciju udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom, bilo da su iz Domovinskog rata ili civilne, na zadatku koji ima cilj – primijeniti u praksi odredbe Zakona o gradnji koje napokon, od 01. siječnja 2004. godine, obvezuju projektante, nostrifikatore i izvođače na gradnju “po mjeri čovjeka”, a za neispunjavanje tih kriterija propisuju kaznene odredbe.

To je ozračje u kojem se prikupljaju podaci za izradu “Vodiča za osobe s invaliditetom kroz Križevce” i svaki podatak uz odgovarajući foto prikaz građevine, unosi se u za to predviđene protokole. Ekspertno se građevini dodjeljuje simbol pristupčanosti, djelimične pristupačnosti ili nepristupačnosti. Uočava se da u Križevcima postoje još brojne prepreke od neupuštenih rubnjaka na prometnicama, stepenica na ulazima i u unutrašnjosti građevine, uskih i teških vrata, uskih dizala bez odgovarajuće opreme, previsoko postavljenih telefonskih govornica i bankomata, do posebnog problema neprilagođenosti javnoga prijevoza. Stoga te ocjene služe kao osnova za izradu Križevačke strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom 2005.-2006. godine koja će predstavljati najznačajniji planski dokument za osobe s invaliditetom u kojem će rokovi, nositelji zadataka, izvori financiranja i izvršitelji biti jasno određeni.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, podržavajući pristupačnost i mobilnost kao ljudsko pravo osoba s invaliditetom, čini sve da se uvođenjem “koncepta univerzalnog dizajna” stvore što humaniji uvjeti za oblikovanje okoliša, proizvoda i usluga imajući različitost kao osnovno mjerilo od samog početka planiranja i potrebu poštivanja transgeneracijskih sustava vrijednosti.

Takvim pristupom oplemenit će se okoliš za sve ono što u Križevce, kao rodni grad trećeg hrvatskog sveca sv. Marka Križevčanina, kao grad “Križevačkih štatuta” i mjesto “Križevačkog velikog spravišća”, privlači brojne turiste i mlade ljude koji ostaju u njima živjeti i raditi.

Vjerujemo da ćete Križevce u kratkom vremenskom razdoblju doživjeti kao grad koji svojim građanima pruža priliku za izjednačavanje mogućnosti u svim područjima svakodnevnog življenja, a turistima ugodan ambijentalni doživljaj.

Predsjednik SOIH-a
Zorislav Bobuš, dr. med.

 
 Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"