Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Lipanj
26

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

Gradonačelnik Križevaca o Gradu Križevcima

Gradonačelnik Križevaca o Gradu Križevcima

Gradonačelnik Križevaca Branko HrgDobrodošli u Križevce, rodni grad Svetog Marka Križevčanina, trećega sveca u Hrvata, srednjovjekovni grad u kojem su održani hrvatskougarski sabori i dolazili kraljevi i kraljice. Križevci su nastali kao zajednički grad od dva grada, Gornjeg i Donjeg Križevca odlukom austrougarske carice Marije Terezije 1752. godine. Još 24. travnja 1252. Gornji je Križevac poveljom bana Stjepana dobio povlastice slobodnog kraljevskog grada, što je 1253. potvrdio i sam kralj Bela IV. Jedno saborsko zasjedanje, održano 1397. godine zapisano je u povijesti hrvatskog naroda kao “Krvavi sabor križevački”, jer je tadašnji kralj Sigismund Luksemburški, zvani Žigmund, na prijevaru pogubio hrvatske velikaše na čelu s banom Stjepanom Lackovićem.

Osim po tom tragičnom događaju Križevce spominju i po veselijim običajima, navadama iliti regulama “Križevačkim štatutima”, koji određuju kako se valja ponašati u veselim društvima, uza zdravice domovini, pajdašiji i ljepšem spolu.

Križevci danas imaju 11500 stanovnika u samom gradu, odnosno 22.000 s okolnih pedesetak sela i naselja. Još od 1860. godine djeluje Gospodarsko učilište, iz kojeg je nastalo nekoliko zagrabačkih fakulteta, a u Križevcima je nastalo Visoko gospodarsko učilište na kojem se školuju poljoprivredni stručnjaci. Od nedavno imamo i izdvojeni studij Splitsakog sveučilišta. U našem je gradu osnovan i prvi Veterinarski zavod, nekadašnji Bakteriološki zavod utemeljen tek nekoliko godina nakon Pasteurova instituta u Parizu. Tu je i Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske, te Nezavisni državni laboratorij za kontrolu kakvoće mlijeka. U Apatovcu je najsuvremenija Punionica mineralne i izvorske vode Badela 1862. sagrađena na izvoru otkrivenom još 1842. U više od 70 hektara plantažnih vinograda Badela 1862 uzgaja se grožđe iz kojeg se dobiva plemenita kapljica križevačke graševine. Malo se koji gradić kao naš može pohvaliti da ima čak osam crkvenih tornjeva i grkokatoličku katedralu Presvete trojice s biskupskim dvorom. Gospodarski život čine tri velika poduzeća, 12 srednjih i 328 malih poduzeća, te 429 obrtnika.

Kao grad kulture osobito se ponosimo Glazbenom školom Alberta Štrige, s jednim od najboljih školskih tamburaških orkestara u Hrvatskoj, o čemu svjedoči čak 13 zlatnih odličja. Gradski puhački orkestar dvostruki je prvak državnih natjecanja. U sportskim klubovima okupljeno je 1200 registriranih sportaša, a u Gradu djeluje velik broj raznih udruga. Među udrugama naročito se ističe jedna koja skrbi o ljudima kojima je pomoć najpotrebnija, Udruga invalida, koja ruši barijere, ne samo one na ulicama i prilazima javnim zgradama. Ponajprije ruši barijere u glavama ljudi koji na invalide gledaju kao na građane drugog reda.

Križevci imaju priliku prednjačiti u stvaranju uvjeta jednostavnijeg života invalida, a osobno ću se zalagati da tako i bude. U Križevcima se uvijek možete osjećati kao kod kuće, mi vam otvaramo svoj Grad i svoje srce, a ako pak nešto nije bilo dobro, nemojte zamjeriti već dođite ponovo kako bi to mogli ispraviti.

GRADONAČELNIK
Branko Hrg

 
 Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"