Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
21

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

UDRUZI ODOBRENA SREDSTVA ZA NASTAVAK PROVEDBE DVA PROJEKTA

NACIONALNI DAN OBOLJELIH OD NEUROMUSKULARNIH BOLESTI, 21.5.2018.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci  se i ove godine u suradnji sa Savezom  društava distrofičara Hrvatske – SDDH,  kao nacionalnim savezom zajedno sa svojim članicama kojih ima 28 na području Republike Hrvatske i okupljaju osobe oboljele od mišićne distrofije i srodnih neuromuskularnih bolesti, uključila u obilježavanje 21. svibnja - Nacionalnog dana oboljelih od neuromuskularnih bolesti. Nacionalni dan, 21. svibnja se obilježava s ciljem kontinuiranog senzibiliziranja javnosti i lokalne samouprave o potrebama i mogućnostima osoba oboljelih od mišićne distrofije radi stvaranja okruženja jednakih mogućnosti. Na ovaj dan je prilika da ipak izrazimo zadovoljstvo da se pokrenuo kotač dugo očekivanih promjena koje dovode do prvih lijekova u ovom području. Godina 2017. predstavlja povijesni početak liječenja jedne od najtežih mišićnih distrofija – spinalne mišićne atrofije (SMA). Nakon što je lijek Spinraza odobrila Američke agencija za hranu i lijekove u prosincu 2016. već krajem lipnja 2017. ga odobrava i Europska agencija za lijekove. To je izazvalo snažnu reakciju roditelja ali i Saveza društva distrofičara Hrvatske te je poduzet niz aktivnosti da bi lijek u travnju 2018. od strane HZZO bio stavljen na Osnovnu listu lijekova. Naravno da smo zadovoljni što su obuhvaćena djeca do 18. godine života. Ali, ono što zasigurno ne možemo prihvatiti da ostanu bez mogućnosti korištenja lijeka djeca koja su na respiratoru i odrasli. Stoga ovaj dan posvećujemo svima onima koji su ostali izvan liste. Vjerujte da niste sami. U našim aktivnostima planiramo zajedno s vama ostvariti i taj cilj. Ministarstvo zdravlja je već učinilo veliki korak jer se u Klinička ispitivanja tvrtke Hoffmann-La Roche uključuju mladi do dvadesetpete godine. Unatoč svim teškoćama osobe s mišićnom distrofijom i ostalim neuromuskularnim bolestima su vrlo aktivni članovi zajednice.
21.05.2018.ODRŽANA RADIONICA “SVAKODNEVICA STRESA”, 7.5.2018.

U ponedjeljak, 7.5.2018. u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ održana je radionica  "Svakodnevica stresa", koju je vodila i moderirala Marija Stojević, psihologinja u savjetovalištu Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.   Na radionici su obrađene teme stresa u svakodnevnom životu, povezanosti zdravstvenog stanja i stresa, strategije suočavanja sa stresom te kada i kako stres prelazi naše kapacitete suočavanja, a okupilo se 15 osoba s invaliditetom s područja Koprivničko-križevačke županjie.   U uvodnom dijelu okupljenima se obratio i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Petar Gatarić.  
09.05.2018.PRAVNA KLINIKA

Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban.   Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 16.05.2018. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć.   Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem   Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći.   Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 15.05.2018. godine svakim radnim danom od 7 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
08.05.2018.NACIONALNI DAN OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM, 05.05.2018.

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga. Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su: slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sj   edenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha, a konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar ili fizijatar.   Cerebralna paraliza je dijagnoza povezana s raznim stupnjevima invaliditeta; u Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom registrirano 5082 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, od kojih je 1778 u dječjoj dobi (0 – 19 god.) te je prevalencija ovog poremećaja u dječjoj dobi 2,1/1000, što je u rasponu vrijednosti prema međunarodnim istraživanjima na tom području. S obzirom na činjenicu da prema nekim rezultatima međunarodnih istraživanja oko tri posto stanovništva ima neki oblik cerebralne paralize, što bi bilo oko 130.000 osoba u Hrvatskoj, bilo bi potrebno osigurati sustavno praćenje učestalosti, jer se u Registru osoba s invaliditetom prate podaci samo za teže oblike ove dijagnoze.   Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize redovito obilježava 5. svibnja kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u cilju senzibiliziranja javnosti o pitanjima s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu. Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati, a zadatak je cijeloga društva da osigura uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života ove posebice vulnerabilne populacije. Ovogodišnji Nacionalni dan obilježava se pod motom Usluge u zajednici i jednake mogućnosti.   Svim osobama s cerebralnom paralizom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima, te svima koji sudjeluju u skrbi i poboljšanju kvalitete življenja osoba s cerebralnom paralizom upućujemo čestitke povodom 5. svibnja - Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom.
03.05.2018.RADIONICA “SVAKODNEVICA STRESA” U KRIŽEVCIMA

Pozivamo Vas na radionicu „Svakodnevica stresa“ u Križevcima! Radionica je namijenjena odraslim članovima / korisnicima Hrvatskog saveza za rijetke bolesti i Udruge osoba s invaliditetom Križevci, a zamišljena je kao interaktivno okupljanje i razmjena iskustava, uz stručnu podršku i vodstvo. Na radionici će se obrađivati teme: stres u svakodnevnom životu, povezanost zdravstvenog stanja i stresa, strategije suočavanja sa stresom te kada i kako stres prelazi naše kapacitete suočavanja. Radionica će se održati u ponedjeljak,  7.5.2018. u 16 sati  u prostorijama OŠ Ljudevita Modeca Križevci, na adresi ulica Franje Račkog 3. Predviđeno trajanje radionice je 120 minuta. Radionica je besplatna. Radionicu će voditi Marija Stojević, psihologinja u savjetovalištu Hrvatskog saveza za rijetke bolesti. Broj mjesta je ograničen, pa Vas molimo da se prijavite što prije! Prijaviti se možete na mail: uik@uik.hr ili telefon: 048/681-211, te navedete svoje ime i prezime te godinu rođenja. Ukoliko želite naučiti nešto novo, podijeliti svoja iskustva i podružiti se, prijavite se na radionicu!
27.04.2018.ODRŽANA REDOVNA IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM KRIŽEVCI, 16.4.2018.

Dana 16.4.2018. godine u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci održana je Redovna Izborna Skupština Udruge osoba s invaliditetom Križevci, na kojoj su birana tijela Udruge za iduće četverogodišnje mandatno razdoblje. Na Skupštini su razriješeni svi dosadašnji članovi/ice tijela upravljanja, te su izabrani novi članovi/ice tijela upravljanja.     U Upravni odbor Udruge invalida Križevci izabrani su: 1) Gatarić Petar 2) Međimorec Maja 3) Nemčić Dragica 4) Pavlinušić Petar 5) Pomper Zdravko 6) Zimonji Zoran 7) Zec Ružica   U Nadzorni odbor Udruge invalida Križevci izabrani su: 1) Novosel Biserka 2) Neduhal Kruno 3) Loborec Božidar   U Sud časti Udruge invalida Križevci izabrani su: 1) Biškup Stjepan 2) Funtak Dubravka 3) Sentočnik Stjepan   Održana je i konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Udruge osoba s invaliditetom Križevci na kojoj je za predsjednika Udruge izabran g. Gatarić Petar, a za dopredsjednika g. Pavlinušić Petar.
18.04.2018.PRAVNA KLINIKA

Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban.   Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 18.4.2018. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć.   Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem   Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći.   Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 17.04.2018. godine svakim radnim danom od 7 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
12.04.2018.OBVEZE UDRUGA U PROVEDBI ZAKONA O ZAŠTITI NA RADU

Zakon o zaštiti na radu („Narodne novine“, broj 71/14., 118/14., i 154/14.) – u daljnjem tekstu: Zakon,  primjenjuje se u svim onim djelatnostima u kojima radnici obavljaju poslove za poslodavca. Međutim, obveze poslodavca u provođenju zaštite na radu propisane tim Zakonom i propisima donesenim na temelju njega u odnosu na radnika odnose se i na osobe na radu ako tim Zakonom nije drukčije propisano.   Zaštita na radu je sustav pravila, načela, mjera, postupaka i aktivnosti, čijom se organiziranom primjenom ostvaruje i unapređuje sigurnost i zaštita zdravlja na radu, s ciljem sprječavanja rizika na radu, ozljeda na radu, profesionalnih bolesti, bolesti u vezi s radom te ostalih materijalnih i nematerijalnih šteta na radu i u vezi s radom.   Poslodavac je fizička ili pravna osoba za koju radnik, odnosno osoba na radu, obavlja poslove. Radnik je fizička osoba koja u radnom odnosu obavlja poslove za poslodavca, a osoba na radu je fizička osoba koja nije u radnom odnosu kod tog poslodavca, ali za njega obavlja određene aktivnosti, odnosno poslove (osoba na stručnom osposobljavanju za rad; osoba na sezonskom radu za obavljanje privremenih, odnosno povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi; osoba koja radi na određenim poslovima u skladu s posebnim propisom; redoviti student i redoviti učenik srednjoškolske ustanove na radu u skladu s posebnim propisom; osoba koja radi kao volonter, naučnik, student i učenik na praksi, osoba koja radi u vrijeme izdržavanja kazne zatvora ili odgojne mjere i slično). Iz prethodno navedenog proizlazi da se odredbe Zakona  odnose i na udruge koje imaju zaposlene radnike, ali i na one udruge koje nemaju zaposlene radnike, ali koriste rad fizičkih osoba koje nisu u radnom odnosu kod tog poslodavca tj. za njega obavljaju određene poslove. Međutim, iz tih odredbi proizlazi da fizičke ili pravne osobe kod kojih ne postoji radni odnos u skladu s općim propisima o radu ili kod kojih nema osoba na radu u skladu s posebnim propisima, nisu obvezne primjenjivati Zakon.     Provedba mjera zaštite na radu za poslovne prostorije udruge Udruge svoje djelatnosti obavljaju u prostorijama koje mogu biti u vlasništvu ili u najmu udruge. Bez obzira na to jesu li u najmu ili vlastitom prostoru, sve udruge obavezne su za te prostorije i prostore (mjesta rada), kao korisnici, provoditi mjere zaštite na radu. Zakon o zaštiti na radu mjesto rada definira kao svako mjesto na kojemu radnici i osobe na radu moraju biti, ili na koje moraju ići, ili kojemu imaju pristup tijekom rada zbog poslova koje obavljaju za poslodavca, kao i svaki prostor, odnosno prostorija koju poslodavac koristi za obavljanje poslova i koja je pod njegovim izravnim ili neizravnim nadzorom i koje mora udovoljavati minimalnim zahtjevima zaštite na radu. Poslodavac (udruga) obvezan je osigurati da su mjesta rada koja se koriste u svakom trenutku sigurna, održavana, prilagođena za rad i u ispravnom stanju, u skladu s pravilima zaštite na radu. Minimalni zahtjevi za građevine namijenjene za rad te mjesta rada, a u svezi sigurnosti i zaštite života i zdravlja radnika propisani su odredbama Pravilnika o zaštiti na radu za mjesta rada („Narodne novine“, broj 29/13.). Također, mjesta rada moraju biti uređena tako da uzimaju u obzir i potrebe osoba s invaliditetom, osobito pristupačnost sukladno posebnom propisu vezano za vrata, prolaze, stepeništa, tuševe, umivaonike, nužnike i drugo, koja izravno koriste ili zauzimaju te osobe, sukladno odredbama Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti („Narodne novine“, broj 78/13.).     Obveza provedbe ispitivanja sredstava rada i obveza zaštite posebno osjetljivih skupina radnika   Isto tako, za sredstva rada koje koriste udruge, što podrazumijeva građevine namijenjene za rad s pripadajućim instalacijama, uređajima i radnom opremom, u skladu s odredbama Zakona  i njegovim provedbenim propisima, pravilima zaštite na radu, posebnim propisima, odnosno uputama proizvođača, potrebno je obavljati preglede, odnosno provoditi ispitivanja sredstava rada koja se koriste, radi utvrđivanja jesu li na njima primijenjena pravila zaštite na radu i jesu li zbog nastalih promjena tijekom njihove uporabe ugroženi sigurnost i zdravlje radnika te je, u vezi s time, obavezno i periodički u propisanim rokovima ispitivati ispravnost instalacija kao i vršiti ispitivanja parametara radnog okoliša na mjestu rada, a naročito kada radni postupak utječe na temperaturu, vlažnost i brzinu strujanja zraka, u radnom postupku nastaje prašina, u radnom postupku nastaje buka odnosno vibracije, pri radu se koriste, proizvode ili prerađuju opasne kemikalije, pri radu postoji izloženost opasnim zračenjima, na radu su prisutni rizici od eksplozivne atmosfere te kada je pri radu potrebno osigurati odgovarajuću rasvjetu u skladu s procjenom rizika. Međutim, što se tiče posebno osjetljivih skupina radnika (maloljetni radnici, trudne radnice, radnice koje su nedavno rodile, radnice koje doje, radnici oboljeli od profesionalne bolesti te radnici kod kojih je utvrđena smanjena i preostala radna sposobnost ili postoji neposredni rizik od smanjenja radne sposobnosti) utvrđenih Zakonom o zaštiti na radu, udruge moraju poštovati odredbe tog zakona te su im obvezne osigurati posebnu zaštitu na radu. Maloljetnik ne smije obavljati poslove s posebnim uvjetima rada, osim maloljetnika koji je završio stručno srednjoškolsko obrazovanje za te poslove i koji ispunjava ostale propisane uvjete. Tim posebno osjetljivim skupinama radnika poslodavac je obvezan prilagoditi uvjete i raspored radnog vremena radi uklanjanja rizika za sigurnost i zdravlje odnosno osigurati druge odgovarajuće poslove, odnosno mjesto rada, ako prilagodbe nisu tehnički izvedive i/ili opravdane. Stoga možemo zaključiti da se udruga, kao i svaki drugi poslovni subjekt, mora pridržavati posebnih propisa koji uređuju predmetnu djelatnost, pa tako i propisa o zaštiti na radu, a obavezna je i prema osobama koje za udrugu obavljaju rad ispuniti sve obveze koje su Zakonom propisane poslodavcima radi zaštite zdravlja i sigurnosti radnika.     Osnovne obveze poslodavca iz zaštite na radu   Procjena rizika Poslodavac je obavezan imati izrađenu procjenu rizika koja odgovara postojećim rizicima na radu. Za neispunjenje ove obveze Zakonom predviđena je kazna od 30.000 kn za pravne osobe i 6.000 kn za fizičke odnosno odgovorne osobe pravnih osoba.     Plan evakuacije i spašavanja Poslodavac je dužan izraditi plan evakuacije i spašavanja za slučaj izvanrednog događaja te odrediti i osposobiti radnike koji će provoditi mjere te osigurati pozivanje i omogućiti postupanje javnih službi nadležnih za zaštitu od požara i spašavanje, kao i osposobiti odnosno upoznati s navedenim planom sve radnike. Na osnovi tog plana moraju se provesti praktične vježbe evakuacije najmanje jedanput u dvije godine. Nepoštivanje ovih obveza kažnjivo je novčanim kaznama od 10.000 kn za pravne osobe i 3.000 kn za fizičke odnosno odgovorne osobe pravnih osoba.     Osposobljavanje za rad na siguran način Svi poslodavci, bez obzira na djelatnost i broj zaposlenih radnika, dužni su provesti osposobljavanje radnika za rad na siguran način, u roku od najviše 60 dana po zapošljavanju radnika. Osposobljavanja mogu provoditi samo ovlaštene osobe koje ispunjavaju propisane uvjete na temelju rješenja Ministarstva rada i mirovinskog sustava.   Ispitivanje strojeva i uređaja Prema Zakonu  poslodavac je dužan redovito obavljati preglede strojeva i uređaja radi utvrđivanja jesu li na njima primijenjena pravila zaštite na radu i jesu li zbog nastalih promjena tijekom njihove uporabe ugroženi sigurnost i zdravlje radnika. Ispitivanja strojeva i uređaja s povećanim rizicima mogu obavljati samo ovlaštene osobe koje ispunjavaju propisane uvjete na temelju rješenja Ministarstva rada i mirovinskog sustava.     Ispitivanje elektroinstalacija Poslodavac je dužan periodički ispitivati električne instalacije najmanje jednom u 4 godine. Ta obveza proizlazi ne samo iz Zakona o zaštiti na radu nego i iz Tehničkog propisa za niskonaponske električne instalacije („Narodne novine“, broj 5/10.). Ako poslodavac ne može predočiti dokumentaciju o provedenim ispitivanjima, u provedbi inspekcijskog nadzora može se zabraniti uporaba, odnosno izvršiti pečaćenje radnih prostorija.     Ispitivanja radnog okoliša Poslodavac je dužan najmanje jednom u dvije godine obavljati ispitivanja čimbenika radnog okoliša (osvijetljenost, buka, mikroklima, kemijske štetnosti). Svrha ispitivanja je utvrditi koliko su nalazi ispitivanja u granicama utvrđenim propisima i normama koje se odnose na pojedina područja kako bi se osigurala zaštita zdravlja i sigurnost radnika na radu. Navedena ispitivanja mogu provoditi samo ovlaštene osobe koje ispunjavaju propisane uvjete na temelju rješenja Ministarstva rada i mirovinskog sustava.     Osposobljavanje za pružanje prve pomoći Poslodavac je dužan organizirati i osigurati pružanje prve pomoći radnicima i drugim osobama. U svim radnim prostorijama u kojima istovremeno radi 2 do 20 radnika najmanje jedan od njih mora biti osposobljen za pružanje prve pomoći u skladu s pravilima zaštite na radu, te još po jedan na svakih sljedećih 50 radnika, a isto tako poslodavac je obvezan osigurati sredstva i opremu za pružanje prve pomoći koja uvijek mora biti dostupna, označena i zaštićena od neovlaštenog korištenja.     Poslodavac je obvezan na mjestima rada i sredstvima rada trajno postaviti sigurnosne znakove na vidljivom mjestu te istaknuti pisane upute za provedbu radnog postupka u skladu s pravilima zaštite na radu. Poslodavac je obvezan na mjestu rada postaviti na vidljivo mjesto sigurnosne znakove (znakove opasnosti, zabrana i upozorenja), znakove za evakuaciju, spašavanje i sigurnosno-požarne upute, upute i oznake za rukovanje radnom opremom te upute i oznake za rad s opasnim kemikalijama, biološkim štetnostima, izvorima zračenja i drugim izvorima opasnosti i štetnosti.
03.04.2018.SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU, 02.04.2018.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje 2. travnja čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.     Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10000 novorođene djece rađa se 4 do 5 djece s autizmom. Kada je riječ o autističnom spektru poremećaja govori se o 10 do 15 djece na 10000 novorođenih. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Neka autistična djeca pokazuju iznimne motorne, matematičke i druge vještine. Osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih teškoća. Primjereni edukacijski pristupi pružani tijekom cijelog života, podrška obiteljima i stručnjacima koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstveniji stil života ovih osoba. Autistični poremećaj obuhvaća: autizam Kannerovog tipa, razvojne psihoze, atipični autizam, Rettov sindrom i druge sveobuhvatne poremećaje.     Kod većine autista postoje nepravilnosti u četiri velika organska sustava: živčani, imunološki, endokrini i probavni sustav.     Prvi je korak testiranje, testiranje i opet testiranje. Neki od preporučenih testova uključuju, ali nisu ograničeni na: alergija na hranu, organske kiseline, aminokiseline, određivanje nivoa serotonina, imunološka testiranja (uključujući razinu antitijela), funkcija jetre, štitne žlijezde, prisustvo teških metala u organizmu, neurološki testovi kao što su: MR, EEG, CT. Testiranja probavnog sustava, kao što su endoskopske pretrage, mogu se također ordinirati kod autističnog djeteta s probavnim simptomima. Sve ovo čini se poprilično opsežno, a i skupo za zdravstveni sustav. Najbolji je pristup jedna po jedna pretraga. Potrebno je rješavati problem po problem i svakom problemu prići posebno. Nutritivne intervencije kroz nadomjestak minerala i vitamina čine značajan dio liječenja autizma. Mnogi pristupi pozitivno će utjecati na ponašanje. Osnovna je postavka da će djeca, što se bolje osjećaju, bolje i učiti. Nadomjestak vitamina i minerala bit će osnovica za poboljšanje zdravlja što će potaknuti većinu bihevioralnih/govornih/okupacijskih vježbi.
03.04.2018. 
EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

EU PROJEKT “AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA”

EU PROJEKT "AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

 

 

EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II"

Europska Unija           
"Zajedno do fondova EU"

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

„Udruga osoba s invaliditetom Križevci je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge"

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Čokolaterija „Hedona”

Klikom na sliku pogledajte web stranicu našeg socijalnog poduzeća Hedona d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"