Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Listopad
17

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube
 

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE, 31.10.2017.

Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada. Ovo je dan na koji se prisjećamo davnog 31.10.1924.g. kada su se u Milanu sastali predstavnici svjetskih štednih institucija, u nadi da će pronaći izlaz iz krize koja je nastala kao posljedica prvog svjetskog rata.

Na tom skupu 1924.g. istaknuta je važnost štednje za razvoj čovječanstva i važnost borbe protiv svakog oblika rasipništva.

Ukupna štednja istaknuta je kao dokaz zrelosti jednog gospodarstva i njezinih stanovnika. Istaknuta je i važnost financijske edukacije u školama te su pokrenute razne inicijative u suradnji s obrazovnim institucijama.

Ovaj dan se obilježava i dan danas širom svijeta, na način da kreditne institucije najčešće daruju štedne kasice, nagrađuju najvjernije štediše, doniraju određena sredstva u dobrotvorne svrhe, ili otvaraju svoja vrata najmlađima koji imaju priliku posjetiti banke i saznati nešto o njihovom poslovanju.

Štednja je jedan od temelja rasta i razvoja svake zemlje preko kojeg se dolazilo do višeg životnog standarda i stabilnosti nacionalnih ekonomija, te se u tom pogledu do dan danas nije ništa promjenilo.

Predstavnici 29 zemalja htjeli su podsjetiti na misao štednje svjetske javnosti i njegovu važnost za gospodarstvo i pojedinca.

Ideja Svjetskog dana štednje nije rođena ni iz čega. Bilo je nekih obilježavanja Dana gdje se promicala ideja o štednji novca kako bi se stekao viši standard života i očvrsnulo gospodarstvo.

Nakon Drugog svjetskog rata, Svjetski dan štednje nastavio se i dostigao vrhunac svoje popularnosti u godinama između 1955. i 1970. To je praktički postala prava tradicija u nekim zemljama. U Austriji, primjerice, službena maskota štednje, tzv "Sparefroh" (doslovno: "Sretni štediša").

Danas su u fokusu banaka, koje organiziraju Svjetski dan štednje, zemlje u razvoju, gdje mnogi ljudi ne koriste usluge banaka. Štedionice igraju važnu ulogu u povećanju štednje u tim zemljama s određenim akcijama i inicijativama kao što je rad sa nevladinim organizacijama kako bi se udvostručio broj štednih računa siromašnih.

 

 
  

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"