Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube
 

Svjetski dan sladoleda

Svjetski dan sladoleda

U velikom broju svjetskih dana, svoj dan ima i sladoled.

 

Ako ste sladoledoljubac, onda će vam se jako svidjeti ova vijest - svaka treća nedjelja u srpnju slavi se kao Svjetski dan sladoleda.

Ljeto i godišnji odmor idealno je vrijeme za opuštanje i uživanje u sladoledu.

Jeste li spremni za sladoledni užitak? Skoknite do Hedoninog Choco bara, Ulica Franje Tuđmana 20,. Križevci, uskoro i  u Hedononoj čokoladnoj kućici na Trgu J.J. Strossmayera u KRIŽEVCIMA i počastite sebe i druge  omiljenim Hedoninim  sladoledom. 

Kušajte i uživajte u hedonostičkim sladoledima. Izvedite voljene i uživajte od jednih osam hedonističkih okusa Hedoninog sladoleda, proizvedenog u Hedoni-križevačkoj čokolateriji.

 

Povijest dana omiljenog sladoleda

Kao i mnoge druge neobične proslave, i ova potječe iz Sjedinjenih Američkih Država. Predsjednik Ronald Reagan 1984. godine proglasio je srpanj mjesecom sladoleda, a treću nedjelju u srpnju Nacionalnim danom sladoleda. Ovaj „praznik“ proširio se diljem svijeta te se nastavio obilježavati i narednih godina sve do danas, što nije čudno jer nema onoga tko ne voli sladoled.

 

Nepoznato podrijetlo

Kao poslastica i omiljeni desert, sladoled ima dugu i nejasnu povijest. Dok neki smatraju kako su upravo Kinezi začetnici najranijih inačica ovog deserta, drugi smatraju kako su Rimljani pomiješali snijeg s medom i voćem te stvorili prvi prototip sladoleda. No, sve prve verzije ne mogu se mjeriti s današnjima.
U početku sladoled je bio hrana namijenjena bogatašima te se jeo samo u posebnim prigodama. Nakon što je hladnjak postao uobičajen dio kuhinjske opreme odnosno kada dolazi do znatnijeg razvoja tehnologije hlađenja, sladoled postaje uobičajen desert u cijelome svijetu.

 

Najluđi okusi sladoleda

Svi smo kušali vaniliju, čokoladu, jagodu…no u svijetu postoji još oko milijun okusa sladoleda. Neki su izvrsni, neki baš i nisu, neki su egzotični, a neki jednostavno ludi. Najluđi okusi sladoleda koje smo pronašli?
Sladoled od krokodilskih jaja, majčina mlijeka, piletine, dimljenog lososa, hobotnice, češnjaka ili čak s okusom konjskog mesa . Svi su oni, u najmanju ruku, bizarni, a ima ih još - sladoled od hrena, guščje jetre, jastoga, wasabija, sira s plemenitom plijesni, čak i s okusom cheeseburgera.

 

 
  

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"