Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Prosinac
07

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube
 

Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada

Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada

 

Svjetski dan mentalnog zdravlja (eng. World Mental Health Day) obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (eng. World Federation for Mental Health) od 1992. godine, 10. listopada svake godine. Opći cilj ovog obilježavanja je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je „Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti“.

 

U svim je zemljama pandemija imala veliki utjecaj na mentalno zdravlje ljudi. Neke su skupine, uključujući zdravstvene i druge zaposlenike na prvoj liniji, studente, ljude koji žive sami i one s već postojećim mentalnim stanjima, posebno pogođene. Istodobno, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO, eng. World Health Organisation) provedeno sredinom 2020. godine jasno je pokazalo da su usluge za mentalne, neurološke poremećaje i poremećaje upotrebe tvari tijekom pandemije bile značajno poremećene.

 

Ipak, postoji razlog za optimizam. Tijekom skupštine SZO-a u svibnju 2021., vlade iz cijelog svijeta prepoznale su potrebu za povećavanjem kvalitete usluga u području mentalnog zdravlja na svim razinama i odobrile Sveobuhvatni akcijski plan mentalnog zdravlja SZO-a za razdoblje 2013.-2030., uključujući ažurirane mogućnosti provedbe Plana i pokazatelje za mjerenje napretka .

 

Vrijeme je da iskoristimo ovu obnovljenu energiju među vladinim čelnicima kako bi kvalitetna skrb o mentalnom zdravlju za sve postala stvarnost. Svjetski dan mentalnog zdravlja predstavlja priliku za čelnike vlada, organizacije civilnog društva i mnoge druge da razgovaraju o koracima koje već poduzimaju i koje namjeravaju poduzeti kako bi podržali ovaj cilj.

 

#WorldMentalHealthDay

 
  

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"