Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Prosinac
07

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube
 

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), 16. studenog

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), 16. studenog

 

 

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti obilježava se u studenom svake godine u organizaciji Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest – GOLD (engl. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), a s ciljem povećanja svijesti o KOPB-u među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i u općoj populaciji kako bi se udruženim naporima u cijelom svijetu poboljšala prevencija i liječenje ove bolesti. Ovogodišnji Svjetski dan KOPB-a obilježava se 16. studenog s temom „Vaša pluća za cijeli život“.

 

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB, engl. Chronic Obstructive Pulmonary Disease – COPD) obuhvaća skupinu bolesti sa sličnim funkcionalnim poremećajem – otežanim protokom zraka u plućima. To je bolest koja zahvaća dišne puteve, tkivo i krvne žile pluća, a nastaje zbog neprimjerenog upalnog odgovora pluća na iritaciju štetnim česticama i plinovima, te dovodi do kroničnog morfološkog i funkcionalnog oštećenja pluća. Bolest je karakterizirana smanjenjem protoka zraka kroz dišne puteve koje je obično progresivno.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje kako u svijetu od KOPB-a boluje približno 64 milijuna osoba, te da je oko 3 milijuna ljudi umrlo (2004.).Ujedno predviđa kako će KOPB do 2030. godine biti treći vodeći uzrok smrti u svijetu. Novija istraživanja u razvijenim zemljama upućuju na podjednaku učestalost obolijevanja muškaraca i žena, što je svakako povezano s pušačkom navikom.U Republici Hrvatskoj u 2012. godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku od ove bolesti umrlo je 1585 osoba što čini udio od 3,0% u ukupnom broju umrlih u 2012. godini. U Zadarskoj županiji u 2012. godini od KOPB-a umrlo je 48 osoba što čini udio od 2,5% umrlih od ukupnog broja umrlih u Zadarskoj županiji

 

Rizični čimbenici nastanka KOPB-a su: 
- pušenje duhana
- vanjsko i unutarnje zagađenje zraka
- izloženost industrijskoj prašini i kemikalijama (kao profesionalna bolest).

 

Pušenje je glavni uzrok, čak u 90% slučajeva, aktivno ili pasivno. Povećava rizik od  obolijevanja za čak 10-43% u odraslih.

 

Najvažniji pokazatelji koji upućuju na KOPB:
- kronični kašalj: prisutan povremeno ili svakodnevno često tijekom cijelog dana, rijetko samo noću
- kronično iskašljavanje: svaki oblik dugotrajnog iskašljavanja upućuje na KOPB
- kutni bronhitis: ponavljajuće pojave
- zaduha koja je: - progresivna (pogoršava se tijekom vremena) trajna (svakodnevna)
                           - pogoršava se u naporu
                           - pogoršava se tijekom respiratornih infekcija.

 

Bolest često prolazi «nezapaženo» budući da se poistovjećuje s «običnim pušačkim kašljem». S toga je važno prepoznati simptome u samom početku bolesti, jer se za svakog bolesnika individualno na temelju simptoma i poremećaja plućne funkcije i sadržaja kisika u krvi utvrđuju stupnjevi KOPB-a: blagi, umjereni, teški i vrlo teški oblik. Prema stupnjevima se individualno za svakog oboljelog određuje medikamentozna terapija.

 

Prestanak pušenja je najučinkovitija i najisplativija intervencija u cilju smanjenja rizika od nastanka težih oštećenja ili usporenja progresije KOPB-a.

 

(Izvori: GOLDCOPD, ZJZ Zadar)

 
  

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"