Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Prosinac
06

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube
 

Novim zakonom rastu naknade za dopust roditeljima djece s teškoćama u razvoju

Novim zakonom rastu naknade za dopust roditeljima djece s teškoćama u razvoju

 

SREDIŠNJI državni ured za demografiju i mlade poslao je u petak na javno savjetovanje novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. Najveća novost je da će rasti naknade zaposlenim roditeljima djece s teškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu.

 

Ove izmjene stupaju na snagu 1. siječnja iduće godine, a koštat će 144,6 milijuna kuna iz proračuna za 2023., odnosno dodatnih 157,7 milijuna kuna od 2024. godine.

 

Povećanje sa 70 na 125 posto proračunske osnovice

Od iduće bi godine ta naknada trebala narasti s 2328 kuna na 4157 kuna. Novim bi se zakonom povećao iznos novčane potpore za zaposlene i samozaposlene roditelje djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do navršene 8. godine djetetova života sa 70 posto proračunske osnovice mjesečno na 125 posto, čime se uvažavaju i preporuke pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i pravobraniteljice za djecu koje su u više navrata ukazivale na potrebu kako iznos ove naknade nužno mora pratiti povećanje drugih srodnih naknada iz Zakona.

 

U skladu s tim povećanjem, na jednak će se način povećati naknade za roditelje koji rade pola radnog vremena. Ovim su izmjenama obuhvaćeni i roditelji blizanaca te svakog trećeg i sljedećeg djeteta. Naknade za zaposlene roditelje koji koriste roditeljski dopust u trajanju od 30 mjeseci, odnosno oni koji koriste dopust nakon proteka prvih šest odnosno osam mjeseci ako oboje koriste dopust, porast će na 4157 kuna.

 

Novi prijedlog zakona uređuje i dopust za posvojitelje, koji nije uređen starim zakonom. Uvodi se novo pravo na dopust drugog posvojitelja u neprekidnom trajanju od 10 radnih dana za slučaj posvojenja jednog djeteta, odnosno 15 radnih dana za slučaj posvojenja blizanaca ili više djece, ili djeteta s teškoćama u razvoju, koje posvojitelj može koristiti do isteka šest mjeseci od pravomoćnosti rješenja o posvojenju. Oni će imati pravo na punu plaću.

 

(Izvor: Index.hr)

 
  

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"