Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Travanj
14

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube
 

Ispred Choco bara otkrivena skulptura mačka Ljubija, lika iz romana „Princeza Hedy“

Ispred Choco bara otkrivena skulptura mačka Ljubija, lika iz romana „Princeza Hedy“

 

U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Križevci dana 03.11.2020. točno u podno ispred Choco bara Hedona otkrivena je skulptura mačka Ljubija, lika iz romana za djecu “Princeza Hedy” autora Josipa Petrlića Pjera.

 

 

Skulpturu su svečano otkrili zamjenik gradonačelnika grada Križevaca Danijel Šaško, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić i književnik Josip Petrlić Pjer, a izradio ju je umjetnik s motornom pilom Dražen Kuharović uz pomoć članova HVIDRE Koprivnica. Petar Gatarić istaknuo je kako kući ljubimci imaju pozitivnu ulogu u terapiji kod osoba s invaliditetom - Ova skulptura će krasiti ovaj predivan, novi križevački kvart, ali krasit će i Hedonin svijet slatkog užitka koju pruža Hednonin Choco bar. Samo 50 metara od ovog mjesta osobe s invaliditetom proizvode najkvalitetnije praline u Hrvatskoj. Hvala Pjeru što nas je uključio - poručio je Gatarić. Autor romana Pjer kazao je kako je iznimno ponosan na postignuto i da je od tiskanja knjige do izrade skulpture prošlo samo tri mjeseca - Po pričama svih, uspjeli smo ovu stvar podići na sam vrh Hrvatske -istaknuo je Pjer. Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško koji je zahvalio i pohvalio pisca koji je najviše zaslužan za postavljanje skulpture. Dodao je kako je Grad Križevci u zadnje vrijeme nekoliko skulptura stavio na vidljivo mjesto na području grada, te da je zbog veze mačka Ljubija s Hedonom i Choco barom bilo prirodno da skulptura dobije svoje mjesto upravo ovdje.

 

Princeza Hedy, autora Josipa Petrlića Pjera i ilustratorice Estere Balog, je roman koji je tiskan u suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Udrugom osoba s invaliditetom Križevci. Ta knjiga je dio Pjerove Križevačke književne trilogije u kojoj su osim ove knjige i knjige „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“ te „Štatutko i Marcel Kiepach“.Osnovna tema romana je autizam i priča je koja spram roditelja tih osoba, čitatelja, djece i odraslih, postiže izniman i na prvu vidljivi edukativni pomak. Svi mi se podsvjesno bojimo nepoznatog tako da se i u kontaktu s autističnim ljudima ne znamo ponašati i uglavnom nam je neugodno. Ova priča, kroz lik mačka Ljubija i princeze Hedy (konobarice i princeze čokolade), lagano i bez uvijanja nas upoznaje sa nekima od simptoma ponašanja osoba s autizmom te nam daje primjer kako nadići naša ograničenja i prihvatiti bez straha tuđa. Osim autizma priča zahvaća i teme socijalne osjetljivosti, ljubavi prema drugima te brige općenito prema životinjama, a posebno onima koje su nemoćne. Radnja romana se odvija u i ispred Choco Bara.

 

(Izvor: prigorski.hr)

 
  

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"