Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Rujan
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube
 

Europski tjedan mobilnosti, 16. - 22. rujna

Europski tjedan mobilnosti, 16. - 22. rujna

 

 

Europski tjedan mobilnosti (ETM) održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

 

Ovogodišnja jubilarna 20. manifestacija održava se pod sloganom „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost“ („Safe and Healthy with Sustainable Mobility!“). Ovaj slogan odabran je s ciljem odavanja počasti svim teškoćama koje su Europljani i Europljanke, kao i ostatak svjetske populacije, osjetili tijekom trajanja pandemije COVID-19, no isto tako ukazuje na potrebu i mogućnost promjene u vremenu oporavka nakon ove velike zdravstvene krize.

 

Mnogi europski gradovi reagirali su na pandemiju te ubrzali promjene u planiranju prometa u smjeru održivosti. Stoga se ovogodišnjim Europskim tjednom mobilnosti želi naglasiti važnost otpornosti gradova i njihovih postignuća tijekom pandemijske godine te nastoji zadržati pozitivan zamah i podržati zaokret prema dugoročnoj održivosti. Trendovi koji su započeli prošle godine, poput povećanih ulaganja u području aktivne mobilnosti i mobilnosti s niskim ili nultim emisijama, ipak zahtijevaju daljnje promicanje.

 

Ova se manifestacija sastoji od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su, primjerice, uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza, biciklističke infrastrukture i uvođenje sustava javnih bicikala, te Dana bez automobila koji se tradicionalno održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti. Europski tjedan mobilnosti savršena je prilika za isprobavanje novih oblika čiste mobilnosti, upoznavanje s mogućnostima rješavanja trenutnih prometnih izazova, ali i napretka prema održivijoj mobilnosti za gradove diljem Europe.

 

Tvrtke, nevladine organizacije, obrazovne institucije, ustanove i gradske uprave potiču se na uključivanje u kampanju Europskog tjedna mobilnosti, a tematske smjernice za lokalne voditelje kampanja dostupne su na hrvatskom jeziku niže u prilogu.

 

Također, aktivnosti se mogu prijaviti na mrežnim stranicama EUROPEAN MOBILITY WEEK, na kojima je trenutno s ovogodišnjim aktivnostima registrirano 2.289 gradova iz 45 europskih zemalja (stanje 12.09.2021.). Među njima je i šest hrvatskih gradova sa svojim programima obilježavanja 20. Europskog tjedna mobilnosti: Rijeka, Varaždin, Osijek, Koprivnica, Kutina i Drniš.

 

Udruga osoba s invaliditetom Križevci obilježavat će Europski tjedan mobilnosti prigodnim štandom od 8 - 14h sati na Trgu J. J. Strossmayera, dok Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) organizira provođenje Kampanje "Za pokret..." 22. rujna.

 

Tematske smjernice etm 2021.pdf
 
  

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"