Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Srpanj
09

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube
 

19. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ (BRAIN AWARENESS WEEK), 16.–22. ožujka 2020.

19. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ (BRAIN AWARENESS WEEK), 16.–22. ožujka 2020.

Ovogodišnji 19. Tjedan mozga u Hrvatskoj dio je svjetske akcije organizacije Dana Alliance  for Brain Initiative s ciljem promocije znanja o mozgu i bolestima mozga. Hrvatsko  društvo  za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizacijom Tjedna mozga ispunjavaju svoju misiju u našoj sredini.

 

Aktivnosti vezane uz Tjedan mozga u svijetu svake su godine sve intenzivnije, obzirom na to da je istraživanje mozga jedan od trajnih prioriteta istraživanja u razvijenim državama svijeta. Danas se oko milijun i pol znanstvenika bavi neuroznanošću. Temeljne postavke zanimanja za spoznaje o mozgu iste su kao i prijašnjih godina:

 

1.U  EU  se  polazi  od  činjenice  da  više  od   45%  sveukupnih  troškova  i  opterećenja  u zdravstvenom sustavu EU čine bolesti mozga.  Nastojimo  redovito  upozoravati  javnost  na goleme troškove koje uzrokuju bolesti mozga. Utvrđeno je da je ukupni trošak od oko 800 milijardi eura godišnje za bolesti mozga veći od troškova liječenja kardiovaskularnih i malignih  bolesti  zajedno,  te  da 179 milijuna stanovnika Europe pati od nekog poremećaja funkcija živčanog sustava (podaci FENS-a, Federation of European Neuroscience Societies).

 

2.Nadalje,  javnosti  želimo  približiti  i  potrebu  približavanja  temeljnih  istraživanja  kliničkoj primjeni i stvarnoj pomoći u postupku dijagnoze i liječenja duševnih i neuroloških bolesti i poremećaja. Takvim pristupom danas se bavi translacijska neuroznanost.

 

3.Nemoguće je naći ijedno pitanje vezano uz funkcioniranje ljudskog društva koje ne bi zahtijevalo biološki utemeljeno znanje o ponašanju, odlučivanju i svijesti čovjeka, odnosima i komunikaciji među ljudima u društvu, kao i svojstvima funkcije mozga koje nas čine ljudima („New Science of Human Nature“).

 

4.Uz sve navedene razloge i veće zanimanje društva za znanje o mozgu treba istaknuti i najveće izazove  neuroznanosti: odnos mozga i uma te pitanje biološke, genetske i evolucijske osnove specifično ljudskih funkcija, kao što su govor, svijest o samom sebi i razumijevanje mišljenja drugih („Teorija uma“) te razmišljanje o Bogu. Rezultati znanstvenika sa Sveučilišta Yale govore da je 80% ukupnog ljudskog genoma povezano s ustrojstvom, funkcijom i razvitkom mozga. Oko 30% genoma je specifično za živčani sustav i među tim genima se krije moguća biološka šifra specifično ljudskih kognitivnih funkcija, ali i skupine gena odgovornihza nastanak duševnih bolesti. Veliki etički izazov jest nova tehnologija uređivanja gena.

 

5.Dodatan izazov je predstavljanje novih područja neuroznanosti i istraživanja mozga: politička neuroznanost, neuroznanost donošenja odluka, neuromarketing itd.

 

Hrvatsko društvo za neuroznanost izabralo je(uz izbor tema lokalnih organizatora iz područja neuroznanosti) novu zanimljivu temu za ovogodišnji Tjedan mozga,s ciljem nastavka dijaloga s javnošću o značajnim pitanjima iz istraživanja mozga:

 

MOZAK I EVOLUCIJA

 

Tijekom ovogodišnjeg Tjedna mozga omogućit ćemo bolje upoznavanje evolucije mozgaljudske vrste (homo sapiens), uz naglasak na specifično ljudska svojstva mozga i ponašanja - ona koja nas čine ljudima (kao što su jezik i simboličko mišljenje, moral, svijest o sebi, razmišljanje o Bogu). Nadalje, razumijevanje evolucije ljudskog mozga važno jei za razumijevanje nekih specifično ljudskih bolesti mozga (npr. shizofrenija, Alzheimerova bolest, autizam). Najčešće je pitanje što je posebno u biološkom ustrojstvu ljudskog mozga.Iako je ljudski mozak skoro 3 puta veći od mozga čimpanze, sama veličina i broj neurona ne mogu objasniti jedinstvena svojstva ljudske kognicije i ponašanja. Znanstvenici se slažu da je tajna sposobnosti ljudskog mozga u ustrojstvu evolucijski novog dijela moždane kore – neokorteksa, koji se oblikuje tijekom razvitka posebnim prostornim i vremenskim slijedom ekspresije gena.

 

 

 
  

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"