Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

Pravna klinika, 13. siječnja 2021.

NACIONALNI DAN INVALIDA RADA, 21.3.2019.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji sa  Hrvatskim savezom udruga invalida rada organizira  Nacionalnu  kampanju „Tjedan dana s invalidima rada“ u sklopu Nacionalnog dana invalida rada koja će trajati od 18. do 24. ožujka 2019. S ovom Kampanjom želimo upozoriti javnost na opće i posebne probleme invalida rada, te moguće prijedloge za rješavanje istih. Također, želimo ostvariti suradnju i povezivanje s tijelima državne uprave koji su nadležni za provedbu javnih politika koje su bitne za invalide rada.   Udruga osoba s invaliditetom Križevci  obilježava Nacionalni dan invalida rada postavljanjem prigodnog štanda - informativnog kutka, na Strossmayerovom trgu u Križevcima 21.03.2019. godine u vremenu od 10:00 – 12:00 sati. Tom prigodom uspostaviti ćemo komunikaciju sa svojim sugrađanima o:  - promoviranju prava invalida rada odnosno osoba s invaliditetom - podizanju razine javne svijesti o problemima, pravima i interesima invalida rada odnosno osoba s invaliditetom - borbi protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema invalidima rada odnosno osoba s invaliditetom na svim područjima života.
21.03.2019.SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM, 21.3.2019.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta, među kojima i Udruga osoba s invaliditetom Križevci, pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu. Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.   Kromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom kromosomu nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNK. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalazi se 23 para (46 kromosoma ukupno). U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca.   Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.   Zašto obilježavamo Svjetski dan sindroma Down? Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom down.   Pokaži podršku! Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.   Zašto danas nositi rasparene šarene čarape? Zato da se priča o problemima osoba s Down sindromom. Kada vas upitaju: zašto nosiš šarene (različite) čarape? Progovorit ćete o problemima osoba s Downom i pokazati podršku.
21.03.2019.INFORMACIJE ZA UMIROVLJENIKE S BENEFICIRANIM RADNIM STAŽEM

Obavještavamo umirovljenike s beneficiranim radnim stažem o mogućnosti ostvarivanja povoljnije mirovine za sve osobe s invaliditetom koji su ostvarili beneficirani radni staž te po istome i otišli ranije u mirovinu a bili su osigurani u oba mirovinska stupa (osnovna mirovina iz prvog stupa, a dio mirovine po programu mirovinskog osiguravajućeg društva iz drugog stupa).   Naime, prema članku 50. stavak 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju („Narodne novine“, broj 115/18), beneficirani korisnici mirovine (otišli u mirovinu koristeći staž s povećanim trajanjem) koji su ostvarili svoje mirovine prema propisima koji su važili do kraja 2018., odnosno kojima je u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2018. određena osnovna mirovina iz prvog stupa, a mirovina prema programu mirovinskog osiguravajućeg društva iz drugog stupa, mogu u roku od 90 dana od stupanja na snagu ovih izmjena zakona (najkasnije do 31.03.2019.) podnijeti zahtjev za određivanje mirovine kao da su bili obvezno osigurani isključivo u prvom stupu (što je za njih dosta povoljnije jer tada ostvaruju pravo na dodatak na mirovinu u iznosu od 27%).   S obzirom da njima ranije nije bio omogućen prijelaz u prvi stup te ostvarivanje dodatka na mirovinu od 27%, navedeno je imalo za posljedicu niže mirovine za ove korisnike, te je ovom posljednjom izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju dana mogućnost da osobe s invaliditetom koje su odradile cjelokupni radni vijek i stekle uvjet za ostvarivanje starosne mirovine uz smanjivanje godina uvjeta za ostvarivanje iste (beneficirani radni staž) mogu ostvariti navedeni dodatak.   Prijave za povratak te izračun mirovine kao da su bili osigurani samo u prvom stupu (generacijske solidarnosti) podnose se nadležnoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (dalje HZMO) zaključno do dana 31.03.2019. poslije kojeg se više ne može zatražiti povoljniji izračun mirovine.
07.03.2019.PRAVNA KLINIKA

Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban. Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 13.3.2019. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć.   Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći. Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 12.3.2019. godine svakim radnim danom od 8 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
05.03.2019.ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA, 4.3.2019.

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci, u ponedjeljak 4. ožujka 2019. održana je početna konferencija za javnost projekta  „Usluge osobne asistencije III“, čiji je nositelj Udruga osoba s invaliditetom Križevci. Vrijednost projekta je 2.453.550,73 kuna, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.".   Projektom je obuhvaćeno osiguravanje usluge osobne asistenatencije, i na taj način pružanje preduvjeta za neovisan život osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, te osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima. Osobna asistencija omogućava se, uz 10 korisnika iz prošle faze provedbe, i za 6 novih korisnika, te je predviđeno zapošljavnje 15 osobnih asistenata na području Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Zagrebačke županije, te Gradu Zagrebu. Uvodno se okupljenima obratio i sve pozdravio, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Petar Gatarić, te naglasio da se Udruga još 2008. godine uključila u pilot projekt usluga osobne asistencije i među rijetkim je udrugama u Hrvatskoj koje kontinuirano već 11 godina pružaju usluge osobne asistencije. Sam projekt predstavio je Marinko Petković, projektni asistent  za promociju i vidljivost, a nakon predstavljanja projekta, rad ove Udruge i uspješnost u povlačenju novaca iz eu fondova kao i realizaciju svih zamišljenih projekata, pohvalio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel. Čestitkama za uspješan rad i angažman u podizanju kvalitete života svojih članova, obratili su se i saborski zastupnik Branko Hrg, te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović.     Trajanje projekta: 30 mjeseci Vrijednost projekta: 2.453.550,73 kn Iznos EU potpore: 2.453.550,73 kn Voditelj projekta: Bruno Butigan          
05.03.2019.MEĐUNARODNI DAN RIJETKIH BOLESTI, 28.2.2018.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci obilježiti će Međunarodni dan rijetkih bolesti postavljanjem prigodnog štanda - informativnog kutka, na Strossmayerovom trgu u Križevcima, u četvrtak, 28.02.2019. godine u vremenu od 10:00 – 12:00 sati.   Pozvani su svi građani koji žele znati više o rijetkim bolestima i dati podršku svojim sugrađanima. Podršku kampanji daju i predstavnici lokalne zajednice jer ove godine Savez nastoji doći do što većeg broja oboljelih kako bi i se svi uključili u statistiku koja će se provoditi tijekom 2019. godine, ta statistika temelj je za sustavno lociranje potreba oboljelih od rijetkih bolesti i utjecat će na razvijanje smjernica za rijetke bolesti.   Također, jedan od ciljeva ovogodišnje kampanje je poziv svim oboljelima diljem Hrvatske da se jave Hrvatskom savezu za rijetke bolesti pošto će se u narednih godinu dana provoditi veliko istraživanje s oboljelima, a rezultati istraživanja utjecat će na smjer rijetkih bolesti u Hrvatskoj.   S medicinske strane, to su najčešće kronične, degenerativne i smrtonosne bolesti, zbog čega je oboljelima značajno smanjena kvaliteta života, pogotovo jer su ovisni o tuđoj pomoći. Čest je slučaj da se takve bolesti kasno dijagnosticiraju, upravo zbog svoje rijetkosti. Sa socijalne strane, javnost, a čak i stručni krugovi, imaju vrlo malo saznanja o rijetkim bolestima, zbog čega je psihosocijalna skrb slabo organizirana. Za veliki dio rijetkih bolesti još uvijek nisu pronađeni učinkoviti lijekovi, dok su za one za koje postoje lijekovi uglavnom toliko skupi da si ih oboljeli ne mogu priuštiti.   Rijetkim se bolestima u Europi, pa i u Hrvatskoj, smatraju one koje se javljaju kod manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika, a stručnjaci procjenjuju da od njih u Hrvatskoj boluje više od 200 tisuća ljudi.
27.02.2019.POZIV NA POČETNU KONFERENCIJU PROJEKTA, 4.3.2019.

Poštovane/i,   osobita nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na početnu konferenciju projekta „Usluge osobne asistencije III“, koja će se održati u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine u Križevcima, u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci, na adresi Trg Sv. Florijana 14, s početkom u 11:00 sati.   Konferencijom će se upriličiti početak provedbe projekta koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“   Ovaj projekt obuhvaća osiguravanje usluga osobnih asistenata i na taj način pruža preduvjete za neovisan život osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima. Ključni problem čijem rješavanju će ovaj projekt pridonijeti odraziti će se u povećanju socijalne uključenosti te unapređenju kvalitete života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima kroz daljnje omogućavanje usluge osobne asistencije za 16 korisnika koje ujedno predstavljaju ciljnu skupinu ovog projekta. Za provedbu aktivnosti povezanih s ciljnom skupinom planirano je zapošljavanje 15 osobnih asistenata koji će biti direktno uključeni u rad s osobama s invaliditetom u vidu pružanja usluge osobne asistencije u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj županiji,  te Gradu Zagrebu.   Molimo Vas da nam svoj dolazak na konferenciju potvrdite na telefon 048/681-211 ili e-mail uik@uik.hr.   Srdačno dobrodošli! Predsjednik: Petar Gatarić
27.02.2019.DRUGA TV EMISIJA U SKLOPU EU PROJEKTA

U nastavku možete pogledati drugu TV emisiju u sklopu EU projekta "Aktivni i uključeni - mobilnošću i senzibilnošću do zaposlenja".    
14.01.2019.PRAVNA KLINIKA

Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban. Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 16.1.2019. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć. Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći. Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 15.1.2019. godine svakim radnim danom od 8 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
14.01.2019. 
EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

EU PROJEKT “AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA”

EU PROJEKT "AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

 

 

EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II"

Europska Unija           
"Zajedno do fondova EU"

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

„Udruga osoba s invaliditetom Križevci je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge"

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Čokolaterija „Hedona”

Klikom na sliku pogledajte web stranicu našeg socijalnog poduzeća Hedona d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"