Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Srpanj
21

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

ODRŽAN 15. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP „NAŠ POGLED U BUDUĆNOST“

UDRUZI ODOBRENA 2 PROJEKTA

U ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u Hotelu The Westin u Zagrebu svečano je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom te održana dodjela ugovora u okviru Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine) i Poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“.   Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci, g. Petar Gatarić, potpisao je ugovore za trogodišnji program "Osobni asistent", vrijednosti 1.197.000,00 kn, koji se financira iz sredstava prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna, te dvoipolgodišnji projekt  "Usluge osobne asistencije III", vrijednosti 2.453.550,73 kn, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.   Svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dodjeli ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić, ministar zdravstva, g. Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, g. Ante Lončar, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gđa Anka Slonjšak, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, g. Zorislav Bobuš, predsjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, gđa Marija Pletikosa, članovi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom te državni tajnici i pomoćnici resornih ministarstava.   Kroz program "Osobni asistent" i projekt  "Usluge osobne asistencije III" Udruga osoba s invaliditetom Križevci osigurala je uslugu osobne asistencije za 22 korisnika        
04.12.2018.ODRŽANA KAMPANJA “16 DANA AKTIVIZMA”, 3.12.2018.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Udruga osoba s invaliditetom Križevci uključila se u Kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", postavljanjem info štanda na Nemčićevom trgu u Križevcima dana 3. prosinca 2018. (ponedjeljak) od 09:00 do 13:00 sati gdje su bili prezentirani i radovi s kreativnih radionica članica/članova Udruge.   Kampanja se od 25. studenog - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, preko 03. prosinca - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava.   „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je međunarodna kampanja koju je 1991. godine pokrenuo Women’s Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena) SAD, a provodi ga više od 2000 različitih organizacija u preko 150 zemalja svijeta kroz različite aktivnosti (javne akcije i promocije, rasprave, edukativne i kreativne radionice i dr.)   Svi muškarci, koji to prihvate dobiti će na info štandu Udruge bijelu vrpcu u znak njihovog „NE NASILJU NAD ŽENAMA I DJEVOJKAMA“. To će značiti njihovu odluku da neće počiniti, opravdati ili prešutjeti nasilje nad ženama i djevojkama. Nošenje bijele vrpce bit će podrška razvoju svijesti šire društvene zajednice da za nasilje nad ženama, a posebice nad ženama s invaliditetom nema opravdanja.   U Dječjem vrtiću „Kalnički jaglac“ Kalnik, dana 3. prosinca 2018.  podijelili smo djeci prigodne razglednice sa tekstom „Moj tata osuđuje nasilje i zato potpisuje NE nasilju nad ženama“, kao i prigodne letke. Razglednice i letke su djeca odnijela kući svojem tati da podrži ovu Kampanju i potpiše NE nasilju nad ženama i djevojkama.   Svi građani trebaju postati svjesni činjenice da se nasilje ne događa nekome drugome, da su nasilnici osobe svih profesija i socijalnih struktura.
03.12.2018.OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM, 03.12.2018.

Od 1992. godine UN-ov Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se širom svijeta svake godine 3. prosinca. Svrha je promicanja prava i dobrobiti osoba s invaliditetom u svim područjima društva i razvoja, te povećavanja svijesti o stanju osoba s invaliditetom u svim aspektima političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je obilježava pod motom: »Osnaživanje osoba s invaliditetom te osiguravanje inkluzije i jednakosti«.   Brojke UN-a govore da više od milijardu ljudi u svijetu ima neki oblik invaliditeta, a više od 100 milijuna osoba s invaliditetom su djeca. Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 511 850 osoba s invaliditetom, od čega je 60 % muškaraca i 40 % žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12 % stanovnika. Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebice vulnerabilnu populaciju.   Udruga se priključila obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom postavljenjem info štanda.    
03.12.2018.ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA, 12.11.2018.

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci, u ponedjeljak 12. studenoga 2018. održana je početna konferencija za javnost projekta  „Aktivni i uključeni – mobilnošću i senzibilnošću do zaposlenja“, čiji je nositelj Udruga osoba s invaliditetom Križevci, a partner na projektu je Centar za socijalnu skrb Križevci.   Ovim projektom, osobama s invaliditetom i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi omogućeno je stjecanje novih kompetencija za tržište rada, te da budu osnaženi za tržište rada i aktivno traženje posla putem motivacijskih radionica i osposobljavanja na računalima. Putem kampanje promicanja jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom i promicanja prednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom podignuti će se razina svijesti javnosti u Križevcima, a i šire.     Konferenciju je otvorio i prisutne pozdravio predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić, koji je istaknuo kako je rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom kompleksno područje, koje zavrjeđuje posebnu pažnju s obzirom da rad pruža osjećaj osobne, obiteljske i društvene korisnosti i uključenosti.   Voditeljica projekta, Ivana Hrg Matušin predstavila je projekt te istaknula kako poslodavci uglavnom nisu svjesni mjera i financijskih poticaja koji postoje, a osim toga imaju i predrasude o učinkovitosti osoba s invaliditetom na radnom mjestu. Projektom se želi povećati osviještenost poslodavaca o prednostima zapošljavanja osoba s invaliditetom i predviđenim mjerama za njihovo zapošljavanje.   Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci, gđa. Sanja Jakopović, istaknula je zadovoljstvo što je Udruzi odobren još jedan projekt iz EU fondova kao i da su prepoznali ciljane skupine osoba kojima je potrebna podrška. Prvenstveno se to odnosi na mlade, koji su na izlasku iz alternativne skrbi, gdje državne institucije imaju izazov u pronalaženju modaliteta kako te osobe osnažiti i kako im pružiti podršku. Upravo ovaj projekt doprinosi jednakim mogućnostima, jer omogućuje osobama s različitim vrstama invaliditeta sudjelovanje u projektu. -istaknula je ravnateljica Jakopović.     Prigodnim riječima prisutnima su se obratili i Željka Koluder Vlahinja, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti, Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca, Branko Hrg, saborski zastupnik, Vesna Kuterovac, predstojnice Područnog ureda Križevci HZZ-a,  Valerija Kramar Mihalić, suradnica u projektu te Ankica Ivančan i Sanela Štubelj.   Projekta je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a vrijedan je 516.702.53 kn. Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca.
13.11.2018.CIKLUS RADIONICA „CILJEVI – ŠTO ŽELIM I KAKO TO MOGU POSTIĆI“  U KRIŽEVCIMA

Pozivamo Vas na ciklus radionica „CILJEVI – ŠTO ŽELIM I KAKO TO MOGU POSTIĆI“ u Križevcima! Radionice su namijenjene odraslim članovima Hrvatskog saveza za rijetke bolesti i Udruge osoba s invaliditetom Križevci, te drugim odraslim osobama oboljelim od rijetkih bolesti,  a zamišljena je kao interaktivno okupljanje i razmjena iskustava, uz stručnu podršku i vodstvo. Na radionicama će se obrađivati teme vezane uz istraživanje vlastitih želja, vrijednosti i mogućnosti, postavljanje ciljeva, očekivanja, ostvarivost i ograničenja pri postizanju ciljeva i drugo. Osobito potičemo mlade da se prijave i sudjeluju!   Prva radionica će se održati u četvrtak, 8.11.2018. u 12 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Antuna Nemčića 7, Križevci. Daljnji termini dogovarat će se s grupom tijekom prve radionice, a planira se održati 2-3 radionice. Predviđeno trajanje svake radionice je oko 120 minuta. Radionice su besplatne.   Radionicu će voditi Marija Stojević, psihologinja i Kristina Maurer, socijalna radnica u savjetovalištu Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, a odvija se u sklopu projekta „Centar za podršku oboljelima od rijetkih bolesti i njihovim obiteljima“, financiranom od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.   Broj mjesta je ograničen, pa Vas molimo da se prijavite što prije! Prijaviti se možete na sljedeće kontakte:  UIK - mail: uik@uik.hr ili telefon: 048 681 211, uz naznaku da se prijavljujete na radionicu, te navedete svoje ime i prezime te godinu rođenja.   Ukoliko želite naučiti nešto novo, podijeliti svoja iskustva i podružiti se, prijavite se na radionicu!      
30.10.2018.SVJETSKI DAN CEREBRALNE PARALIZE, 6.10.2018.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci pridružila se i ove godine, postavljanjem info štanda s promotivnim materijalima, obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize, koji se ove godine obilježava u subotu, 6. listopada 2018. godine.   Svjetski dan cerebralne paralize je pokret osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i organizacija koje ih podržavaju, u više od 65 zemalja svijeta. Vizija pokreta je osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu. Zajedno možemo napraviti da se to ostvari.   Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji traži interdisciplinarni pristup. Osobe s cerebralnom paralizom često su „nevidljive“ u društvu i isključene iz zajednice. Zbog toga pokret počinje s temom: JA SAM OVDJE! Napravimo snažnu poruku koja započinje riječima: JA SAM OVDJE ... ili MI SMO OVDJE ... zagovarajmo promjene, ideje i slavimo dostignuća.   6 PODRUČJA ZA DJELOVANJE, IDEJE I PROSLAVU: 1. Javna svijest - Prekidanje neznanja i stigme koja se može stvoriti, izgradnjom istinskog razumijevanja onoga što je CP (i nije). Cilj nije ništa manje nego stvoriti kulturne promjene tako da svatko u društvu prihvaća ljude s CP kao braću, sestre i punopravne građane. 2. Građanska prava - Osiguranje da će vladini dužnosnici na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini prijeći prolazne procese i poduzeti konkretne akcije kako bi jamčili da su naša temeljna prava, naše državljanstvo i naše individualne mogućnosti stvarne i da nam ne mogu biti oduzete. 3. Dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga - Najbolje informacije za dijagnozu, prevenciju i liječenje CP tako da liječnici i terapeuti mogu ranije donositi bolje odluke i pružiti svima s CP-om najbolju moguću pomoć u življenju što potpunijeg života. 4. Kvaliteta života - Najkorisniji savjeti, potpora i inspiracija za našu zajednicu, naše obitelji i druge koji nam pomažu. Ne samo da pomognemo svakom od nas "preživjeti" izazove, već da osiguramo da svi uspijemo i da pronađemo užitak i ispunjenje u životu. 5. Obrazovanje - Pomoći svim odgojiteljima stvoriti iskustvo koje će potaknuti širu zajednicu da prihvati ljude s CP-om i pruži obrazovanje članovima CP zajednice koja je jednaka svakom drugom građaninu društava u kojem živimo. 6. Doprinos društvu, uključujući zapošljavanje - Svatko od nas ima jedinstvenu sposobnost doprinosa ekonomski, umjetnički, društveno i / ili politički. Nesposobnost da se doprinosi nije samo stvar osobnog gubitka; to je pitanje lišavanja našeg cijelog društva i kulture, nečega što je bitno za njegovu sposobnost procvata.   ZAJEDNO MOŽEMO POBOLJŠATI ŽIVOT OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM!   Štand Udruge su posjetili i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam g. Sandro Novosel, te tajnica gradonačelnika gđa. Melita Horvat
05.10.2018.PRAVNA KLINIKA

Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban. Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 17.10.2018. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć. Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći. Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 16.10.2018. godine svakim radnim danom od 7 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
04.10.2018.UDRUZI ODOBREN PROJEKT “KREATIVNE RADIONICE”

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo je  Udruzi osoba s invaliditetom Križevci projekt "Kreativne radionice".    Putem ovog projekta zaposlena će biti stručna osoba sa smislom za kreativno, koja će organizirati i voditi kreativne radionice oslikavanja predmeta u  raznim tehnikama. Korisnici projekta će biti članovi Udruge osoba s invaliditetom Križevci, polaznici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, štićenici koji žive kod udomitelja, te starije osobe. Kroz radionice bi razvijali vještine koje su potrebne za uključivanje i socijalizaciju u sredini u kojoj žive, a radovi sa kreativnih radionica bit će izloženi na izložbenim štandovima povodom obilježavanja manifestacija i  datuma značajnih za osobe s invaliditetom.   Radionice će biti organizirane u prostorijama Udruge svaki dan, sukladno planu rada i rasporedu održavanja radionica, a predviđeno trajenje projekta je do 31.7.2019. godine.
25.09.2018.ODRŽANA KAMPANJA “ZA POKRET…”, 21.09.2018.

Povodom Europskog tjedna mobilnosti, Udruga osoba s invaliditetom Križevci uključila se u Kampanju Saveza društva distrofičara Hrvatske „Za pokret...“ , te smo dana 21.09.2018. godine na Nemčićevom trgu u Križevcima postavili štand - informativni kutak. Predstavili smo zanimljive radove s kreativnih radionica članica i članova Udruge i dijelili promotivni materijal, te predstavili široj javnosti važnost i način uporabe uređaja za iskašljavanje koji još nije u potpunosti uvršten na popis pomagala koja se dobivaju putem HZZO-a.   Nakon što se prethodnih godina Kampanja provodila sa ciljem uvrštavanja Uređaja za iskašljavanje na Listu HZZO-a u veljači ove godine stigle su lijepe vijesti da je to napokon i učinjeno, ali samo djelomično. Naime, uređaj je na Listu uvršten isključivo za osobe mlađe od 18 godina kojima je već prethodno propisan respirator za kućnu upotrebu. Međutim, kod osoba oboljelih od DMD zbog progresije bolesti najveća potreba za korištenjem Uređaja javlja se u dobi iznad 18 godina, a isti mogu nabaviti isključivo o osobnom trošku. Jedino potpuno odobravanje Uređaja za iskašljavanje svima kojima je to medicinski opravdano uz prethodno odobreno snabdijevanje Uređajem za neinvazivnu ventilaciju osigurat će sveobuhvatnu respiratornu njegu osobama s mišićnom distrofijom.   Štand Udruge su posjetili i dali podršku kampanji i zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca g. Mario Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam g. Sandro Novosel, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti gđa. Željka Koluder Vlahinja, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije gđa. Verica Rupčić, i pročelnica Službe ureda kopriničko-križevačkog župana gđa. Melita Ivančić.
21.09.2018.NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, 22.9.2018.

Prema podacima, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je 198.021 žena s invaliditetom, među kojima je 72.000 žena u radnoaktivnoj dobi, a najčešći uzrok invaliditeta je oštećenje lokomotornog sustava. Tijekom 2018. godine nekom obliku nasilja bilo izloženo 68 žena s invaliditetom, a poznato je da te žene, posebice gluhe i gluhoslijepe te one s intelektualnim poteškoćama, mogu biti izložene još većem riziku od nasilja i zlostavljanja zbog njihove izoliranosti i ovisnosti o drugima. Iako je u proteklih deset godina došlo do vidljivih pozitivnih pomaka kad je riječ o suzbijanju nasilje nad žena, ti pomaci nisu dovoljni da bi se postigla bolja sigurnost i zaštita žena s invaliditetom, rečeno je. Žene s invaliditetom doživljavaju nasilja gdje god da jesu - u obitelji ili ustanovama u kojima borave. žene s invaliditetom višestruko su diskriminirane a time i više izložene raznim oblicima diskriminacije i nasilja. Žene s invaliditetom ugrožene su i kao žene ali i zato što su žene s invaliditetom. Nasilje u obitelji i nasilje prema ženama seli se iz područja prekršajnih djela u područje kaznenih djela što govori o brutalizaciji nasilja prema ženama. Podaci govore o 68 slučajeva ove godine, međutim, znamo da mnoge žene ne prijavljuju nasilje jer nemaju povjerenja u sustav.  Kada prijave nasilje nastaje problem smještaja u skloništa ili sigurne kuće, jer invaliditet traži specifičnu potporu društva. mi još uvijek nemamo dovoljno razvijene usluge koje bi tim osobama ulile sigurnost da znaju da će biti odvojene od nasilnika, da neće morati ponovno živjeti s onim o kojemu su ovisne i koji ih omalovažava i uznemiruje. Zato je izuzetno važna suradnja svih ključnih institucija - centara za socijalnu skrb, policije, pravosuđa te organizacija civilnog društva, kako bi se ženama s invaliditetom u slučaju nasilja na raspolaganje stavili svi potrebni resursi. Zakoni su doneseni, stalno se dorađuju, ali primjena je još u velikom zaostatku i nemamo željene pozitivne pomake. U posljednjih deset godina najviše je prijavljivano psihičko, zatim ekonomsko i tjelesno nasilje a bilo je i nekoliko slučajeva seksualnog nasilja. Nasilje samo po sebi je teško rješavati odjednom, to je proces koji traje, a s institucijama imamo i pozitivnih i negativnih iskustava. Uglavnom se žene vrlo rijetko odluče prijaviti policiji jer se boje, jer su često ovisne o svom nasilniku, bilo ekonomski bilo fizički.
21.09.2018. < 1 2 3 4 5 > 
 
EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

EU PROJEKT “AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA”

EU PROJEKT "AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

 

 

EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II"

Europska Unija           
"Zajedno do fondova EU"

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

„Udruga osoba s invaliditetom Križevci je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge"

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Čokolaterija „Hedona”

Klikom na sliku pogledajte web stranicu našeg socijalnog poduzeća Hedona d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"