Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Veljača
21

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

DRUGA TV EMISIJA U SKLOPU EU PROJEKTA

SVJETSKI DAN CEREBRALNE PARALIZE, 6.10.2018.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci pridružila se i ove godine, postavljanjem info štanda s promotivnim materijalima, obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize, koji se ove godine obilježava u subotu, 6. listopada 2018. godine.   Svjetski dan cerebralne paralize je pokret osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i organizacija koje ih podržavaju, u više od 65 zemalja svijeta. Vizija pokreta je osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu. Zajedno možemo napraviti da se to ostvari.   Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji traži interdisciplinarni pristup. Osobe s cerebralnom paralizom često su „nevidljive“ u društvu i isključene iz zajednice. Zbog toga pokret počinje s temom: JA SAM OVDJE! Napravimo snažnu poruku koja započinje riječima: JA SAM OVDJE ... ili MI SMO OVDJE ... zagovarajmo promjene, ideje i slavimo dostignuća.   6 PODRUČJA ZA DJELOVANJE, IDEJE I PROSLAVU: 1. Javna svijest - Prekidanje neznanja i stigme koja se može stvoriti, izgradnjom istinskog razumijevanja onoga što je CP (i nije). Cilj nije ništa manje nego stvoriti kulturne promjene tako da svatko u društvu prihvaća ljude s CP kao braću, sestre i punopravne građane. 2. Građanska prava - Osiguranje da će vladini dužnosnici na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini prijeći prolazne procese i poduzeti konkretne akcije kako bi jamčili da su naša temeljna prava, naše državljanstvo i naše individualne mogućnosti stvarne i da nam ne mogu biti oduzete. 3. Dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga - Najbolje informacije za dijagnozu, prevenciju i liječenje CP tako da liječnici i terapeuti mogu ranije donositi bolje odluke i pružiti svima s CP-om najbolju moguću pomoć u življenju što potpunijeg života. 4. Kvaliteta života - Najkorisniji savjeti, potpora i inspiracija za našu zajednicu, naše obitelji i druge koji nam pomažu. Ne samo da pomognemo svakom od nas "preživjeti" izazove, već da osiguramo da svi uspijemo i da pronađemo užitak i ispunjenje u životu. 5. Obrazovanje - Pomoći svim odgojiteljima stvoriti iskustvo koje će potaknuti širu zajednicu da prihvati ljude s CP-om i pruži obrazovanje članovima CP zajednice koja je jednaka svakom drugom građaninu društava u kojem živimo. 6. Doprinos društvu, uključujući zapošljavanje - Svatko od nas ima jedinstvenu sposobnost doprinosa ekonomski, umjetnički, društveno i / ili politički. Nesposobnost da se doprinosi nije samo stvar osobnog gubitka; to je pitanje lišavanja našeg cijelog društva i kulture, nečega što je bitno za njegovu sposobnost procvata.   ZAJEDNO MOŽEMO POBOLJŠATI ŽIVOT OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM!   Štand Udruge su posjetili i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam g. Sandro Novosel, te tajnica gradonačelnika gđa. Melita Horvat
05.10.2018.PRAVNA KLINIKA

Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban. Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 17.10.2018. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć. Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći. Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 16.10.2018. godine svakim radnim danom od 7 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
04.10.2018.UDRUZI ODOBREN PROJEKT “KREATIVNE RADIONICE”

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo je  Udruzi osoba s invaliditetom Križevci projekt "Kreativne radionice".    Putem ovog projekta zaposlena će biti stručna osoba sa smislom za kreativno, koja će organizirati i voditi kreativne radionice oslikavanja predmeta u  raznim tehnikama. Korisnici projekta će biti članovi Udruge osoba s invaliditetom Križevci, polaznici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, štićenici koji žive kod udomitelja, te starije osobe. Kroz radionice bi razvijali vještine koje su potrebne za uključivanje i socijalizaciju u sredini u kojoj žive, a radovi sa kreativnih radionica bit će izloženi na izložbenim štandovima povodom obilježavanja manifestacija i  datuma značajnih za osobe s invaliditetom.   Radionice će biti organizirane u prostorijama Udruge svaki dan, sukladno planu rada i rasporedu održavanja radionica, a predviđeno trajenje projekta je do 31.7.2019. godine.
25.09.2018.ODRŽANA KAMPANJA “ZA POKRET…”, 21.09.2018.

Povodom Europskog tjedna mobilnosti, Udruga osoba s invaliditetom Križevci uključila se u Kampanju Saveza društva distrofičara Hrvatske „Za pokret...“ , te smo dana 21.09.2018. godine na Nemčićevom trgu u Križevcima postavili štand - informativni kutak. Predstavili smo zanimljive radove s kreativnih radionica članica i članova Udruge i dijelili promotivni materijal, te predstavili široj javnosti važnost i način uporabe uređaja za iskašljavanje koji još nije u potpunosti uvršten na popis pomagala koja se dobivaju putem HZZO-a.   Nakon što se prethodnih godina Kampanja provodila sa ciljem uvrštavanja Uređaja za iskašljavanje na Listu HZZO-a u veljači ove godine stigle su lijepe vijesti da je to napokon i učinjeno, ali samo djelomično. Naime, uređaj je na Listu uvršten isključivo za osobe mlađe od 18 godina kojima je već prethodno propisan respirator za kućnu upotrebu. Međutim, kod osoba oboljelih od DMD zbog progresije bolesti najveća potreba za korištenjem Uređaja javlja se u dobi iznad 18 godina, a isti mogu nabaviti isključivo o osobnom trošku. Jedino potpuno odobravanje Uređaja za iskašljavanje svima kojima je to medicinski opravdano uz prethodno odobreno snabdijevanje Uređajem za neinvazivnu ventilaciju osigurat će sveobuhvatnu respiratornu njegu osobama s mišićnom distrofijom.   Štand Udruge su posjetili i dali podršku kampanji i zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca g. Mario Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam g. Sandro Novosel, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti gđa. Željka Koluder Vlahinja, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije gđa. Verica Rupčić, i pročelnica Službe ureda kopriničko-križevačkog župana gđa. Melita Ivančić.
21.09.2018.NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, 22.9.2018.

Prema podacima, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je 198.021 žena s invaliditetom, među kojima je 72.000 žena u radnoaktivnoj dobi, a najčešći uzrok invaliditeta je oštećenje lokomotornog sustava. Tijekom 2018. godine nekom obliku nasilja bilo izloženo 68 žena s invaliditetom, a poznato je da te žene, posebice gluhe i gluhoslijepe te one s intelektualnim poteškoćama, mogu biti izložene još većem riziku od nasilja i zlostavljanja zbog njihove izoliranosti i ovisnosti o drugima. Iako je u proteklih deset godina došlo do vidljivih pozitivnih pomaka kad je riječ o suzbijanju nasilje nad žena, ti pomaci nisu dovoljni da bi se postigla bolja sigurnost i zaštita žena s invaliditetom, rečeno je. Žene s invaliditetom doživljavaju nasilja gdje god da jesu - u obitelji ili ustanovama u kojima borave. žene s invaliditetom višestruko su diskriminirane a time i više izložene raznim oblicima diskriminacije i nasilja. Žene s invaliditetom ugrožene su i kao žene ali i zato što su žene s invaliditetom. Nasilje u obitelji i nasilje prema ženama seli se iz područja prekršajnih djela u područje kaznenih djela što govori o brutalizaciji nasilja prema ženama. Podaci govore o 68 slučajeva ove godine, međutim, znamo da mnoge žene ne prijavljuju nasilje jer nemaju povjerenja u sustav.  Kada prijave nasilje nastaje problem smještaja u skloništa ili sigurne kuće, jer invaliditet traži specifičnu potporu društva. mi još uvijek nemamo dovoljno razvijene usluge koje bi tim osobama ulile sigurnost da znaju da će biti odvojene od nasilnika, da neće morati ponovno živjeti s onim o kojemu su ovisne i koji ih omalovažava i uznemiruje. Zato je izuzetno važna suradnja svih ključnih institucija - centara za socijalnu skrb, policije, pravosuđa te organizacija civilnog društva, kako bi se ženama s invaliditetom u slučaju nasilja na raspolaganje stavili svi potrebni resursi. Zakoni su doneseni, stalno se dorađuju, ali primjena je još u velikom zaostatku i nemamo željene pozitivne pomake. U posljednjih deset godina najviše je prijavljivano psihičko, zatim ekonomsko i tjelesno nasilje a bilo je i nekoliko slučajeva seksualnog nasilja. Nasilje samo po sebi je teško rješavati odjednom, to je proces koji traje, a s institucijama imamo i pozitivnih i negativnih iskustava. Uglavnom se žene vrlo rijetko odluče prijaviti policiji jer se boje, jer su često ovisne o svom nasilniku, bilo ekonomski bilo fizički.
21.09.2018.ODRŽAN 18. SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE “KRIŽEVCI 2018”, 7.9.2018.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci, na blagdan Sv. Marka Križevčanina, 8. rujna 2018. godine u restoranu „Vojarna“, Trg svetog Florijana 17a, uz visoko pokroviteljstvo Grada Križevaca i  medijsko pokroviteljstvo Radija Križevci, održala je 18. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 20178“. Susretu je  nazočilo oko 200 osoba s invaliditetom (16 Udruga osoba s invaliditetom iz 15 gradova i 10 županija Hrvatske i Grad Zagreb), kao i osobe iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života.   U uvodnom dijelu predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci g. Petar Gatarić pozdravio je sve prisutne i naglasio: "Ovim susretima želimo da javnost, tijela javnih vlasti, poslodavci i stručne osobe podignu razinu svijesti da se izmjeni negativna slika o osobama s invaliditetom, da se poštuje njihovo dostojanstvo i ljudska prava." Potom je riječ prepustio zamjeniku gradonačelnika Grada Križevaca g. Danijelu Šašku, koji je proglasio 18. Susret otvorenim.   Prisutne je pozdravio i župan Koprivničko-križevačke županije g. Darko Koren, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom g. Darijo Jurišić, te saborski zastupnici gđa. Ljubica lukačić i g. Branko Hrg.   Sudionici 18. Susreta sudjelovali su i na misnom slavlju na Strossmayerovom trgu u Križevcima koje je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, a nakon misnog slavlja, 18. Susret posjetio je i blagoslovio jelo mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski.   Nakon ručka nastavljeno je druženje osoba s invaliditetom uz razgovor, glazbu i ples. Fotogragije sa 18. Susreta osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2018“ možete pogledati ovdje.
12.09.2018.MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O DMD, 7.9.2018.

7. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o Duchenneovoj mišićnoj distrofiji. Duchenneova mišićna distrofija (DMD) teška je progresivna i rijetka genetski uvjetovana bolest koja se javlja u djetinjstvu, najčešće kod dječaka.   Bolest DMD dobila je naziv po neurologu Guillaume-Benjaminu Duchenneu, koji je 1868. godine prvi opisao i objavio znakove i simptome DMD-a.   Duchenneova mišićna distrofija karakterizirana je progresivnim propadanjem mišića s naknadnim zatajenjem dišnog sustava i srca, što uzrokuje preuranjenu smrt. U svijetu je otprilike 7000 oboljelih od DMD s besmislenom mutacijom, koja zahvaća otprilike 1 od 3500–5000 dječaka. Besmislene mutacije su promjene u genetskom kodu koje omogućuju prebrzo zaustavljanje skupljanja proteina iz aminokiselina (u slučaju DMD to je distrofin). Bolest napreduje postupno, do puberteta dječaci obično trebaju kolica.   Rani znaci i simptomi bolesti mogu se pojaviti već tijekom 2. godine života djeteta. Uobičajeni rani znakovi i simptomi uključuju kašnjenja u razvoju i poteškoće u sljedećem.   Vrlo je važna rana dijagnoza Duchennove mišićne distrofije kako bi se pravovremenim početkom liječenja usporilo napredovanje bolesti. Širenjem informacija i znanja dajemo važan doprinos ubrzavanju prepoznavanja bolesti i razumijevanju života pacijenata i njihovih obitelji.   Kako biste imali cjelovitu informaciju što je DMD, kako prepoznati bolest i što učiniti u slučaju sumnje na njeno postojanje te kako se liječnici protiv nje bore od njenog otkrivanja prije 150 godina molimo pročitajte edukativne dokumente u prilogu:
10.09.2018.NOVI OBRASCI/UPUTE KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA ZAGREB, 30.7.2018.

Prenosimo vijest objavljenu na web stranici Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize:   "Klinički bolnički centar Zagreb – Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje izdalo je nove obrasce i upute u slučaju potrebe za stomatološkim uslugama koje se pružaju djeci s teškoćama u razvoju. Nove obrasce i upute možete preuzeti ovdje."    
30.07.2018.ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DOPLATKU ZA DJECU

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu objavljen je u „Narodnim novinama“, broj 58/2018, a stupio je na snagu 1. srpnja 2018. Novim izmjenama i dopunama Zakona mijenja se dohodovni cenzus (ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno) kao uvjet za ostvarivanje prava na doplatak za djecu na način da se sa 50% proračunske osnovice povisuje na 70% proračunske osnovice. Sukladno tome, dječji doplatak primat će sve obitelji s djecom čiji ukupni prihodi ne prelaze iznos od 2.328 kn po članu kućanstva (dosada je taj iznos bio 1.663 kn po članu kućanstva). Povodom toga mijenja se i dohodovni cenzus temeljem kojeg se utvrđuje pojedinačni iznos doplatka za djecu, odnosno korisniku će pripadati pravo na doplatak za djecu u visini od 6% proračunske osnovice po djetetu, ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno iznosi između 33,67 i 70% proračunske osnovice (prihod od 1.120 kn do 2.238 kn mjesečno).   Iznosi dječjih doplataka ostat će isti, odnosno: - ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 543.14 kn, dječji doplatak iznosi 299.34 kn - ako prelazi 543.14 kn, a ne prelazi 1.120 kn, tada iznosi 249.45 kn - ako prelazi 1.120 kn, a ne prelazi 2.238, tada iznosi 200 kn - za dijete bez oba roditelja ili za dijete čija su oba roditelja nepoznata ili nepoznatog prebivališta ili potpuno nesposobni za samostalan život i rad ili im je oduzeta poslovna sposobnost, pripadajuća svota doplatka za djecu, određena prema utvrđenom cenzusu, uvećava se 25% (374,18 kn, 311,81 kn ili 249,45 kn) - za dijete s oštećenjem zdravlja, korisniku pripada doplatak za djecu u 25% većoj svoti od pripadajuće svote doplatka za djecu (374,18 kn, 311,81 kn ili 249,45 kn) - za dijete bez jednog roditelja ili za dijete čiji je jedan roditelj nepoznat ili nepoznatog prebivališta ili potpuno nesposoban za samostalan život i rad ili mu je oduzeta poslovna sposobnost, pripadajuća svota doplatka za djecu, određena prema utvrđenom cenzusu, uvećava se 15% (344,24 kn, 286,87 kn ili 229,49 kn) - za korisnike koji pravo ostvaruju prema članku 122. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji („Narodne novine“, broj 121/2017), doplatak iznosi 374.18 kn - za korisnike koji pravo ostvaruju prema članku 22. Zakona o doplatku za djecu  („Narodne novine“, broj  94/01., 138/06., 107/07., 37/08., 61/11., 112/12., 82/15. i  58/18.), djeca s težim ili teškim invaliditetom prema posebnim propisima - doplatak iznosi 831.50 kn.   Dopunjen je i članak 10. Zakona, te će se pravo na doplatak za djecu do završetka redovitog školovanja u srednjoj školi priznavati i za dijete koje je navršilo 19 godina i pohađa srednju školu u kojoj srednjoškolsko obrazovanje traje pet godina, a najdulje do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 20 godina.   Pravo na doplatak za djecu pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni propisani uvjeti za stjecanje prava na doplatak. Novost je da iznimno od navedenog, pravo na ostvarivanje doplatka za djecu pripada od dana rođenja djeteta, pod uvjetom da je zahtjev za ostvarivanje tog prava podnesen u roku od mjesec dana od rođenja djeteta. U postupcima u kojima je zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu podnesen u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, pravo na doplatak za djecu priznat će se od dana stupanja na snagu ovoga Zakona (dakle od 1. srpnja 2018.).   Zahtjev se kao i do sada podnosi Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Uz zahtjev za prvo priznavanje prava na doplatak za djecu (novi korisnici) potrebno je dostaviti: - presliku osobne iskaznice, presliku potvrde iz matica ili elektronički zapis iz e-Matica (e-Građani) (potvrdu o rođenju, vjenčanju, razvodu) -  potvrdu MUP-a o statusu azilanta, stranca pod supsidijarnom zaštitom ili statusa člana njihove obitelji - rješenje centra za socijalnu skrb, odnosno odluka suda (o skrbništvu, udomiteljstvu, o čuvanju i odgoju djeteta) - potvrdu banke o broju tekućeg računa na koji će se isplaćivati doplatak za djecu. Podnositelj zahtjeva obvezan je za sebe i druge članove kućanstva dostaviti i: - potvrdu o plaći, mirovini ili drugom oporezivom dohotku ostvarenom u inozemstvp - potvrdu poslodavca o isplaćenim naknadama zbog bolovanja na teret HZZ -  potvrdu centra za socijalnu skrb o naknadi roditelja njegovatelja i njegovatelja i o udomiteljskoj naknadi Za djecu za koju se traži doplatak: - dokaz o rođenju (izvadak iz matice rođenih, rodni list, potvrdu o rođenju, potvrde iz matica ili elektronički zapis iz e-Matica) Za članove kućanstva: - presliku osobne iskaznice za punoljetnog člana, presliku potvrde iz matica ili elektronički zapis iz e- Matica iz sustava e-Građani - dokaz o rođenju za maloljetnu djecu za koju se ne traži pravo na doplatak za djecu Za ostvarivanje prava prema posebnim uvjetima: - dokaz o smrti roditelja - dokaz o postojanju potpune i trajne nesposobnosti za samostalan život i rad roditelja - dokaz da je prebivalište roditelja nepoznato - rješenje o oduzimanju poslovne sposobnosti roditelja.
09.07.2018.MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O ALS-U, 21.6.2018.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci, koja je ujedno i članica Saveza društava distrofičara Hrvatske – SDDH, te jedna od 28 udruga s područja Republike Hrvatske koje okupljaju osobe oboljele od mišićne distrofije i srodnih neuromuskularnih bolesti,  i ove godine uključuje se u obilježavanje 21. lipnja – Međunarodnog dana svjesnosti o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS) kojeg provodi International Alliance of ALS/MND (Međunarodni savez organizacija osoba s amiotrofičnom lateralnom sklerozom).   ALS je brzoprogresivna bolest središnjeg živčanog sustava. Bolest počinje javljanjem osjećaja slabosti, grčenja i trzanja u mišićima, a njenim napredovanjem mišići slabe u toj mjeri da oboljeli gube sposobnost hodanja, gutanja i govora te na kraju i disanja zbog čega je u terminalnoj fazi bolesti neophodna stalna umjetna respiracijska pomoć. Posljednju fazu bolesti karakterizira potpuna paraliza pri čemu mozak oboljelog i dalje normalno funkcionira. Mnogi oboljeli konstantno osjećaju vrlo neugodnu bol. poput one koju ljudski organizam osjeti kad ga se polije ledenom vodom. Upravo zato prije nekoliko godina pokrenuta je kampanja povećanja svjesnosti o ALS-u “Ice Bucket Challange" u kojoj su se mnoge osobe polijevale ledenom vodom kako bi na barem nekoliko sekundi osjetili osjećaj s kojim oboljeli žive. Ova bolest, koja se naziva i Lou Gehrigova bolest po slavnom američkom igraču bejzbola koji je od nje umro 1941. godine, je neizlječiva, a 90% oboljelih umire unutar šest godina od postavljanja dijagnoze. Kako je 21. lipnja dan kad se odvija ljetni solsticij (prekretnica) tako svake godine ALS zajednica poduzima niz aktivnosti kako bi izrazila nadu da će ovaj dan biti prekretnica u potrazi za uzrokom i liječenjem ALS-a.   ALS je globalni problem. ALS ne “diskriminira“ već pogađa ljude bez obzira na rasu, etničku pripadnost. socioekonomski status ili dio svijeta u kojem osoba zivi. Stoga je i Globalni dan svjesnosti o ALS-u zamišljen kao događaj koji ne poznaje granice pa se svi mogu uključiti. Svaka aktivnost. bilo koji čin, može biti dio podizanja svijesti.   Pozivamo vas da se pridružite borbi i o ovoj teškoj bolesti širite riječ korištenjem hashtaga #ALSMNDWithoutBorders prilikom objava na društvenim mrežama.   Međunarodni savez organizacija osoba s ALS/MND (Savez) podržava sljedeća temeljna prava za osobe oboljele od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) i bolesti motoričih neurona (MND) koji Udruga osoba s invaliditetom Križevci snažno potiče: Ova temeljna prava predstavljaju ideal za pojedince koji žive s ALS / MND u svijetu.   1. Osobe s ALS-om trebaju imati pristup njezi i liječenju najviše kvalitete dostupne u svom zdravstvenom sustavu.   2. Osobe s ALS-om trebaju imati pristup informacijama i edukaciji koje će njima i njihovim skrbnicima omogućiti aktivnu ulogu u donošenju odluka o njezi i podršci.   3. Osobe s ALS-om trebaju imati izbor uzimajući u obzir:     - zdravstvo i zdravstvene djelatnike koji pružaju usluge liječenja ili savjetovanja     - mjesto gdje se zdravstvena skrb provodi i     - vrstu liječenja ili podrške koja se pruža. To uključuje pravo na prihvaćanje, odbijanje ili prekid liječenja ili intervencije u okviru državnog pravnog okvira.   4. Osobe s ALS-om trebaju imati mogućnost djelovanja na zdravstveni sustav i sustav podrške, uključujući izradu zdravstvenih politika, pružanje skrbi i primjenu postupaka i protokola medicinskih istraživanja.   5. Osobama s ALS-om treba se osigurati najbolja moguća kvaliteta života, uključujući pristup očuvanju osobnog dostojanstva i humanoj skrbi, bez diskriminacije.   6. Osobama s ALS-om mora se osigurati jamstvo povjerljivosti i privatnosti u vezi njihova zdravstvenog stanja.   7. Skrbnici osoba s ALS-om trebaju imati pristup najvišoj dostupnoj kvaliteti podrške, uključujući usluge savjetovanja i žalovanja, pravo na odmor (respite care) i sve dostupne propisane pogodnosti i prava.
20.06.2018. < 1 2 3 4 > 
 
EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

EU PROJEKT “AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA”

EU PROJEKT "AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

 

 

EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II"

Europska Unija           
"Zajedno do fondova EU"

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

„Udruga osoba s invaliditetom Križevci je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge"

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Čokolaterija „Hedona”

Klikom na sliku pogledajte web stranicu našeg socijalnog poduzeća Hedona d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"