Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

Aktualne novosti

Pravna klinika, 13. siječnja 2021.

  Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban. Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 13.1.2021. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć. Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći. Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 12.1.2021. godine svakim radnim danom od 8 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
05.01.2021.



Božićna i novogodišnja čestitka

  Na kraju protekle godine srdačno zahvaljujemo na povjerenju. Najbolje želje za Božić uz puno sreće, zdravlja i uspjeha u novoj 2021. godini!   - zaposlenici UIK-a  
22.12.2020.



Roman „Princeza Hedy“ dobio svoj članak na portalu Slatkopedija

  Portal Slatkopedija objavio je članak pod nazivom „Čarobna moć čokolade u dirljivom romanu o autističnom dječaku“ u kojem govori o princezi Hedy, mačku Ljubiju, socijalnom poduzeću Hedoni te autoru romana, Josipu Petrliću Pjeru. Podsjećamo, Udruga osoba s invaliditetom Križevci održala je primopredaju knjige „Princeza Hedy“ 03. kolovoza 2020. godine, a primopredaji su sudjelovali autor Josip Petrlić Pjer, predsjednik Udruge Petar Gatarić te izvršni direktor Udruge Bruno Butigan.   „Princeza Hedy“ je roman za djecu koji, unatoč naslovu koji najavljuje princezu Hedy kao glavnu junakinju, radnju ovog romana promatra kroz očište mačka. Mačak Ljubi zdvojna je skitnica sve dok ne biva udomljen na vrlo neobičnom mjestu u Choco baru. Njegova spisateljica je konobarica Hedy. To je književni projekt koji promovira Križevce i Udrugu osoba s invaliditetom Križevci, a dio je projekta Križevačke književne trilogije koja se sastoji od slikovnice „Štatutko i Marcel Kiepach“, priče za djecu „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“ te romana „Princeza Hedy“. Svrha trilogije je da književnost ne bude svrha sama sebi već da se aktivno i poticajno asimilira u društvo.   Portal Slatkopedija zamišljen je kao omiljeno mjesto okupljanja svih sladokusaca. Bilo da volite pripremati slastice, bilo da ih volite jesti ili pak samo čitati o njima, na Slatkopediji ćete naći sve što vas zanima. To je portal koji će na sveobuhvatan i temeljiti način pratiti najslađi dio naših života i tako, nadajući se, brzo postati neizostavni dio naše svakodnevice, baš kao i slastice o kojima pišu. Članak o čarobnoj moći čokolade autorice Kate Bošković možete pročitati na sljedećoj poveznici:   https://www.slatkopedija.hr/carobna-moc-cokolade-u-dirljivom-romanu-o-autisticnom-djecaku/   (Izvor: slatkopedija.hr)
14.12.2020.



Pravna klinika, 16.12.2020.

  Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban. Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 16.12.2020. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć.   Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći. Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 15.12.2020. godine svakim radnim danom od 8 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
11.12.2020.



Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2020.

  Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca. Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je „Izgradnja boljeg: prema svijetu nakon COVID-a 19 koji uključuje osobe s invaliditetom, pristupačan je i održiv“. Zadnjih mjeseci se suočavamo s „novim normalnim“ stanjem svakodnevnice vezanim za pandemiju zbog koje nam se puno toga promijenilo. Svih ovih godina dok smo obilježavali 3.prosinca - Međunarodni dan osoba s invaliditetom, izlazili smo iz svojih domova na ulice,  na trgove, u parkove, u institucije i na druga javna mjesta kako bismo bili vidljivi. Željeli smo ukazati da imamo niz potreba uzrokovanih invaliditetom, ali da nas to ne sprječava za sudjelovanjem u zajednici i dijeljenjem svih sadržaja koje koriste i svi ostali građani.   Ova godina je po svemu specifična. Između ostaloga kretanje, koje nam je i prije predstavljalo izazov samo po sebi, postalo je sigurnije ako se „ne krećemo“. Sintagma „ostani doma“ postala je jedina sigurna opcija za očuvanje zdravlja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Ove godine ne izlazimo među naše sugrađane kako bismo ih senzibilizirali i osvijestili za izazove s kojima se suočavamo, nego izlazimo elektronički pred Vas, ljude koji svatko na svoj način kreira politiku invaliditeta kao i politiku naše zemlje.   Svim osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju čestitamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom!  
03.12.2020.



KAMPANJA 16 DANA AKTIVIZMA PROTIV RODNO UVJETOVANOG NASILJA

  SOIH – Mreža žena s invaliditetom i ove godine provodi Kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“ koja traje od dana 25. studenoga - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, preko 3. prosinca - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 5. prosinca – Međunarodnog dana volontera do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava. Slogan ovogodišnje Kampanje je „Ponosne, jake i vidljive!“, a cilj Kampanje je potaknuti Republiku Hrvatsku na ratifikaciju Konvencije o nasilju i uznemiravanju (2019) ILO C190. Naime, Međunarodna organizacija rada (ILO) je dana 21. lipnja 2019. godine značajnom većinom usvojila Konvenciju protiv nasilja i uznemiravanja iz 2019. (br. 190) i pripadajuću Preporuku (br. 206).  Konvencija ima za cilj regulirati i zabraniti nasilje i uznemiravanje u svijetu rada, uključujući i rodno uvjetovano nasilje, a koje se događa tijekom rada, povezano je sa radom ili proizlazi iz njega, osigurati odgovarajuće mjere za prevenciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te mjere nadzora i sankcija.   Savez samostalnih sindikata Hrvatske obratio se 2019. godine Ministarstvu rada za žurnu ratifikaciju, a 10. siječnja 2020. Ministarstvo im je odgovorilo da će za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU jedna od točaka dnevnog reda predviđenih za usvajanje na Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) biti i odluka Vijeća o Konvenciji br. 190.   Dana 22. siječnja 2020. prema predviđenoj proceduri Vijeće EU je uputilo Prijedlog za davanje ovlaštenja državama članicama za ratifikaciju, koji je Europska komisija odobrila. Na EPSCO- u se trebao rješavati dokument vezan za Konvenciju i ovlaštenja (jer su neke države uložile rezerve), a sjednica EPSCO- a zbog COVID –a  19. ožujka je otkazana prebačeno je na sljedeće zasjedanje kojem predsjedava Njemačka.  Podsjećamo kako je simbol Kampanje bijela vrpca čije nošenje simbolizira podršku razvoju svijesti šire društvene zajednice da za nasilje nad ženama, a posebice nad ženama s invaliditetom nema opravdanja.
27.11.2020.



Pravna klinika, 15.11.2020.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira pružanje besplatne pravne pomoći za članove/ice Udruge kao i za ostale građane kojima je takav oblik pomoći potreban.   Pružanje besplatne pravne pomoći organizira se dana 25.11.2020. godine, srijeda, u vremenu od 10 – 14 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Trg Antuna Nemčića 7, gdje će studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu pružiti potrebnu besplatnu pravnu pomoć.   Napominjemo, da osobe trebaju sa sobom donijeti: - fotokopiju osobne iskaznice - fotokopiranu dokumentaciju vezanu za pravni problem   Predmeti se ne rješavaju na licu mjesta nego će riješeni predmeti biti dostavljeni na kućne adrese tražitelja pravne pomoći.   Za dodatne informacije i prijavu za pružanje besplatne pravne pomoći obratite se u Udrugu osoba s invaliditetom Križevci do 24.11.2020. godine svakim radnim danom od 8 do 16 sati ili na telefon 048/681-211.
12.11.2020.



Ispred Choco bara otkrivena skulptura mačka Ljubija, lika iz romana „Princeza Hedy“

  U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Križevci dana 03.11.2020. točno u podno ispred Choco bara Hedona otkrivena je skulptura mačka Ljubija, lika iz romana za djecu “Princeza Hedy” autora Josipa Petrlića Pjera.     Skulpturu su svečano otkrili zamjenik gradonačelnika grada Križevaca Danijel Šaško, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić i književnik Josip Petrlić Pjer, a izradio ju je umjetnik s motornom pilom Dražen Kuharović uz pomoć članova HVIDRE Koprivnica. Petar Gatarić istaknuo je kako kući ljubimci imaju pozitivnu ulogu u terapiji kod osoba s invaliditetom - Ova skulptura će krasiti ovaj predivan, novi križevački kvart, ali krasit će i Hedonin svijet slatkog užitka koju pruža Hednonin Choco bar. Samo 50 metara od ovog mjesta osobe s invaliditetom proizvode najkvalitetnije praline u Hrvatskoj. Hvala Pjeru što nas je uključio - poručio je Gatarić. Autor romana Pjer kazao je kako je iznimno ponosan na postignuto i da je od tiskanja knjige do izrade skulpture prošlo samo tri mjeseca - Po pričama svih, uspjeli smo ovu stvar podići na sam vrh Hrvatske -istaknuo je Pjer. Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško koji je zahvalio i pohvalio pisca koji je najviše zaslužan za postavljanje skulpture. Dodao je kako je Grad Križevci u zadnje vrijeme nekoliko skulptura stavio na vidljivo mjesto na području grada, te da je zbog veze mačka Ljubija s Hedonom i Choco barom bilo prirodno da skulptura dobije svoje mjesto upravo ovdje.   Princeza Hedy, autora Josipa Petrlića Pjera i ilustratorice Estere Balog, je roman koji je tiskan u suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Udrugom osoba s invaliditetom Križevci. Ta knjiga je dio Pjerove Križevačke književne trilogije u kojoj su osim ove knjige i knjige „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“ te „Štatutko i Marcel Kiepach“.Osnovna tema romana je autizam i priča je koja spram roditelja tih osoba, čitatelja, djece i odraslih, postiže izniman i na prvu vidljivi edukativni pomak. Svi mi se podsvjesno bojimo nepoznatog tako da se i u kontaktu s autističnim ljudima ne znamo ponašati i uglavnom nam je neugodno. Ova priča, kroz lik mačka Ljubija i princeze Hedy (konobarice i princeze čokolade), lagano i bez uvijanja nas upoznaje sa nekima od simptoma ponašanja osoba s autizmom te nam daje primjer kako nadići naša ograničenja i prihvatiti bez straha tuđa. Osim autizma priča zahvaća i teme socijalne osjetljivosti, ljubavi prema drugima te brige općenito prema životinjama, a posebno onima koje su nemoćne. Radnja romana se odvija u i ispred Choco Bara.   (Izvor: prigorski.hr)
04.11.2020.



Predsjednik Udruge Petar Gatarić dobitnik nagrade za životno djelo

  Predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović i gradonačelnik Mario Rajn u petak, 30. listopada održali su svečani prijem za dobitnike javnih priznanja Grada Križevaca. Ova priznanja inače se dodjeljuju u sklopu svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca koja se održava povodom Dana grada Križevaca, no ove je godine ista bila otkazana zbog bolesti COVID-19. „Mnogo puta ističem kako uz svu infrastrukturu koju gradimo, ceste, kanalizaciju, životni standard koji treba podizati, duh grada su upravo građani. Sve ono dobro što grad ima, što prezentira, što nastojimo našim gostima kojima dolaze i kako se nastojimo prezentirati pred drugim gradovima upravo su postignuća koja vi danas prezentirate i za koja primate zaslužena priznanja,“ istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn na početku svečanosti dodavši kako je ovaj svečani prijem održan u minimalnom broju od dozvoljenih 15 uzvanika. „Nadali smo se od travnja da ćemo se uspjeti sastati, no okolnosti su takve da situacija s bolesti COVID-19 ide sve gore i gore, a nećemo dopustiti da godina prođe i da ne primite vaša priznanja,“ objasnio je gradonačelnik Rajn i uputio iskrene čestitke svim dobitnicima priznanja.     Čestitkama se pridružio predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović istaknuvši: „Šest mjeseci nakon što smo trebali proslaviti Dan grada i 768. rođendan naših Križevaca i dodijeliti vam nagrade i priznanja koja ste svakako zaslužili, vjerujte da se osjećaji dosta miješaju. Žalosti činjenica što nismo mogli u travnju na dostojanstveniji i svečaniji način podijeliti vam nagrade i priznanja koja apsolutno svatko od vas svojim radom, trudom i angažmanom zaslužuje. Ipak, sretan sam i ponosan što smo se večeras ovako okupili mada i u ovako malom, ali dozvoljenom broju i pod maskama u konačnici.“ Predsjednik Gradskog vijeća ujedno je pozvao dobitnike priznanja da i dalje ovako uporno rade i na taj način motiviraju ostale sugrađane.   Ove godine, dobitnik nagrade za životno djelo je predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić za izniman doprinos i dugogodišnji rad u području razvoja socijalnih usluga i unapređenja društvenog položaja osoba s invaliditetom, kao i iznimne aktivnosti na poboljšanju kvalitete njihova življenja. Plakete Grada Križevaca dodijeljene su Ivanu Mužiću za dugogodišnji predan rad na promicanju i unapređenju dobrovoljnog vatrogastva križevačkog kraja, Borislavu Palčiću za dugogodišnji volonterski rad i brigu o Križevačkom dječjem odmaralištu na Pagu te posthumno Darku Konficu za ukupni doprinos u obrambenim pripremama na području Križevaca, ratnom djelovanju na prvoj crti bojišnice te iskazanom domoljublju i nesebičnošću u teškim trenutcima Domovinskog rata. Priznanja Grada Križevaca uručena su Lovačkom društvu „Vepar“ iz Carevdara uz 70. obljetnicu uspješnog djelovanja na očuvanju prirode, biološke raznolikosti i razvoju sredine u kojoj djeluju, Lovačkom društvu „Golub“ iz Velikog Potočeca uz 70 godina kontinuiranog rada na očuvanju prirode, biološke raznolikosti i razvoju sredine u kojoj djeluju, Stolnoteniskom klubu „Križevci“ za doprinos u promociji i razvoju stolnog tenisa u Križevcima te Igoru Kudeljnjaku za izniman doprinos promociji Križevaca u Hrvatskoj i svijetu te predan rad u području glazbe i glazbene pedagogije. Zahvalnice gradonačelnika uručene su Katedralnom pjevačkom zboru Križevci u povodu desete obljetnice djelovanja i Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci za pripremu i izvedbu glazbeno-plesne bajke „Orašar“ prema djelu Petra Iljiča Čajkovskog.     U ime svih nagrađenih zahvalu na dodijeljenim priznanjima uputio je predsjednik Udruge osoba osoba s invaliditetom Križevci, dobitnik nagrade za životno djelo ,Petar Gatarić: „Naš trud ste prepoznali, o njemu progovorili i priznali. Prepoznali smo da je grad uočio plodove koji su rezultat našeg životnog odricanja, ljubavi i disciplini. Bez toga ne bi mogli ostvariti ovakve rezultate. Hvala vam još jednom.“ Svečanom prijemu prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za pravne i opće poslove Sandra Vuketić.   (Izvor: Grad Križevci)
02.11.2020.



Svjetski dan borbe protiv dječje paralize, 24. listopada

    Svjetski dan borbe protiv dječje paralize obilježava se svake godine 24. listopada kako bi se skrenula pažnja na bolest poliomijelitis/dječju paralizu, naglasila važnost ispunjavanja uvjeta za održivost proglašenja država slobodnih od dječje paralize i naglasila važnost održavanja visokog cijepnog obuhvata na nacionalnoj razini. To je prilika i uputiti zahvale svima koji su unazad više od 50 godina u Republici Hrvatskoj doprinijeli velikom uspjehu iskorjenjivanju ove bolesti.   U Hrvatskoj je cijepljenje protiv dječje paralize uvedeno 1961. godine. Tijekom 1961. i 1962. godine je provedena masovna kampanja cijepljenja kojom su obuhvaćene sve osobe do 20 godina starosti. S obzirom na ovakav način uvođenja cijepljenja, došlo je do upadljivog pada morbiditeta pa je poliomijelitis postao rijetka bolest, a 1989. godine je zabilježen zadnji slučaj poliomijelitisa u Hrvatskoj. Djeca se cijepe s navršena 2 mjeseca života, 8 tjedana nakon toga i još jednom nakon 8 tjedana, u drugoj godini života te u 1. i 8. razredu osnovne škole. (Izvor: http://www.hzjz.hr)   Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je Europu 2007. godine proglasila slobodnom od dječje paralize.  
23.10.2020.



 1 2 3 >  pag_last_link
 
EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE III"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

EU PROJEKT “AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA”

EU PROJEKT "AKTIVNI I UKLJUČENI - MOBILNOŠĆU I SENZIBILNOŠĆU DO ZAPOSLENJA"

Europska Unija          
Europski socijalni fond

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

 

 

EU PROJEKT “USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II”

EU PROJEKT "USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE II"

Europska Unija           
"Zajedno do fondova EU"

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

„Udruga osoba s invaliditetom Križevci je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge"

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Čokolaterija „Hedona”

Klikom na sliku pogledajte web stranicu našeg socijalnog poduzeća Hedona d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"